Συνεχείς είναι οι παρατάσεις στην κατάθεση των μεσοπρόθεσμου, αφού δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί και αποτυπωθεί το τελικό σχέδιο για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κληθεί να “τρέξει” η ελληνική πολιτεία. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η “Καθημερινή”, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Έτσι, όπως σημειώνεται η τρόικα θεωρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις για την δράση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, τόσο για το 2017, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό προκύπτει “τρύπα” στον προϋπολογισμό του ’17 που θα φτάσει ακόμα και τα 900 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει στην θέση της και έχει ξεκαθαρίσει ότι το ΚΕΑ θα περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο, η τρόικα έχει ήδη εκφράσει της αντιρρήσεις της.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι πηγές χρηματοδότησης του ΚΕΑ θα είναι:
– Η περικοπή δαπανών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύψους 250 εκατ.
– Εξοικονόμηση δαπανών από το spending review σε όλο το δημόσιο (επισκόπηση δαπανών) όπου οι φορείς του δημοσίου θα κληθούν να βρουν ποιο 10% των εξόδων τους μπορούν να κόψουν, δράση που μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 500 εκατ. ευρώ.
– Μεταφορές κονδυλίων από άλλους κωδικούς.
Επιβεβαίωση της σύγκρουσης και του χάσματος Αθήνας – δανειστών μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί μετά την λήξη της δεύτερης αξιολόγησης.
Διαφωνία υπάρχει ακόμα στο εσωτερικό της τρόικας για τις μακροοικονομικές προβλέψεις.