search icon

Οικονομία

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση για τον αναπτυξιακό

Την ερχόμενη εβδομάδα με τρίμηνη καθυστέρηση ο πολυαναμενόμενος τρίτος κύκλος υποβολών στη γενική επιχειρηματικότητα - «Καταστρέφεται ο προγραμματισμός στον κλάδο του τουρισμού» επισημαίνουν επενδυτές – «Ψαλίδι» άνω του 50% στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα Περιφερειακά Προγράμματα του Υπουργείου Οικονομίας - Στο συρτάρι αιτήσεις για προγράμματα του ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης πορων 

Της Στεφανίας Σούκη

Λίγο πριν την εκπνοή του 2018 και ύστερα από τον εκπεφρασμένο, επαναληπτικά, προβληματισμό των ενδιαφερομένων επενδυτών για την καθυστέρηση των διαδικασιών, φαίνεται ότι προκηρύσσεται την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 27 Δεκεμβρίου, ο πολυαναμενόμενος τρίτος κύκλος υποβολών στην γενική επιχειρηματικότητα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.

Οι επενδυτές, με έντονη την εκπροσώπηση του τουριστικού κλάδου (όπου σημειώνεται, ως γνωστόν, πολύ υψηλό ενδιαφέρον όσον αφορά νέα έργα) έχουν εκφράσει ουκ ολίγες φορές τον προβληματισμό τους για τη μεγάλη καθυστέρηση στην προκήρυξη του Τρίτου κύκλου υποβολών, αφού, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο τον Απρίλιο, αυτός θα ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο του 2018. Με το δεδομένο αυτό, πολλοί επενδυτές ξενοδόχοι είχαν προγραμματίσει τις επενδυτικές τους ενέργειες ανάλογα και ουσιαστικά η καθυστέρηση αυτή, «καταστρέφει τον προγραμματισμό στον κλάδο του τουρισμού όπου, οι εργασίες πρέπει να ολοκληρώνονται πριν την έναρξη της νέας σεζόν», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Προβληματισμός εκφράζεται και για τα (μειωμένα) νούμερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και ψηφίστηκε εν τέλει από το κοινοβούλιο: Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, «μέσα σε μια διετία η πτώση ξεπερνά το 50%, αφού με βάση την εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά τα Περιφερειακά Προγράμματα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το έτος 2019 είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ έναντι 434 εκατ. που ήταν το 2017 και 360 εκατ. ευρώ το 2018».

Οι κατηγορίες έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ περιλαμβάνουν κυρίως επενδυτικές δραστηριότητες των ΟΤΑ β΄ βαθμού σε όλη τη χώρα, συντηρήσεις υποδομών, ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης των αναπτυξιακών νόμων, δαπάνες για την αποκατάσταση ζημιών σε έργα υποδομής από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

«Δεδομένου ότι το ΠΔΕ χρηματοδοτεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με δράσεις που συμβάλλουν στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία και τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε μακροχρόνια βάση, ανάμεσα στις κατηγορίες έργων που πρόκειται να «θυσιαστούν» βρίσκονται και οι ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο υλοποίησης των αναπτυξιακών νόμων», αναφέρουν τα ίδια στελέχη. «Και σαν να μην φτάνει η μείωση του ΠΔΕ οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με μια τεράστια γραφειοκρατία καθώς το αρμόδιο Υπουργείο χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να εκδώσει αποφάσεις Υπαγωγής για τον Ά κύκλο του Ν. 4399/2016 που δημοσιεύτηκε το 2016 ενώ ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα για τον ΄Β κύκλο εδώ και 9 μήνες που έληξε η περίοδος υποβολής».

Παρόμοια εξέλιξη έχουν και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» στο οποίο υποβλήθηκαν πάνω από 7.000 αιτήσεις τον περασμένα Μάιο, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Κι ενώ μέχρι χθες οι υποψήφιοι επενδυτές δεν είχαν καμία ενημέρωση σχετικά με την πορεία αξιολόγησης των αιτημάτων τους, τελικά χθες έγινε η πολυαναμενόμενη ανάρτηση, από την οποία ωστόσο λείπουν οι αναλυτικές βαθμολογήσεις για τα έργα. Οι περισσότεροι πάντως από τους επενδυτές γνωρίζουν ότι η τύχη τους είναι περιορισμένη καθώς πάνω από τα 2/3 των αιτήσεων δεν θα ικανοποιηθούν λόγο… έλλειψης πόρων.

Exit mobile version