«Από την πρώτη στιγμή του lockdown οι τράπεζες υποστήριξαν τις επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες και βιώσιμες. Αν δίναμε σε επιχειρήσεις που είχαν καθυστερήσεις και πριν θα ήταν αδύνατο να τα αποπληρώσουν» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο πάνελ των τραπεζιτών στο Delphi economic Forum.
Συγκεκριμένα, όπως είπε μιλώντας εκ μέρους όλων των τραπεζιτών, σωρευτικά τα υπόλοιπα δανείων στο α΄τρίμηνο ανήλθαν σε 2 δισ.ευρώ ( και όχι νέες εκταμιεύσεις ) που είναι μια νέα ρευστότητα που διοχευτεύθηκε στην αγορά έναντι του τέλους του 2019.
Επίσης, οι τράπεζες μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ, οι επιτροπές των τραπεζών ενέκριναν χορηγήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, με το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας θα δοθούν 3,5 δισ. ευρώ. Σωρευτικά η ρευστότητα που ήδη έχει δοθεί είναι 7,5 δισ. ευρώ ενω ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απάντησε ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να δοθούν 15 δισ. ευρώ ως πιστωτική επέκταση.
Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα γενιά δανείων με την έννοια των δανείων της κρίσης. Για τις εξασφαλίσεις τόνισε ότι , στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας ζητείται maximum το 40% του δανείου ενω 9 στα 10 δάνεια δόθηκαν δίχως προσημειώσεις ακινήτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank κ.Ψάλτης τόνισε ότι, πρέπει να δούμε την κρίση του ιου ως ευκαιρία και στόχος των τραπεζών είναι να καλυφθεί το επενδυτικό κενό. Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Alpha bank περιμένει δεσμευτικές προσφορές εντός του Ιουνίου για το Galaxy. O διευθύνων σύμβουλος της Eθνικής Τράπεζας κ. Paul Μυλωνάς τόνισε ότι η ψηφιοποίηση θα προχωρήσει και όποιος δεν το κάνει θα χάσει μερίδια αγοράς. Επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι οι τράπεζες πήραν προβλέψεις και αργότερα θα υπάρξει ανάκαμψη αυτό θα είναι υποστηρικτικό για να μην έχουν απώλειες οι τράπεζες.
Στις εταιρείες που ακόμα και μέσα στην κρίση χρησιμοποίησαν την τεχνολογία και μπόρεσαν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, σημειώνοντας ότι αποδεικνύουν πως «αν μπορείς να το κάνεις, τότε φανταστείτε τώρα που το πλαίσιο και τα κίνητρα βελτιώνονται». Παράλληλα τόνισε ότι αν «καταφέρουμε να εστιάσουμε στις δεξιότητες και να κρατήσουμε και το έμψυχο δυναμικό στην Ελλάδα θα πάμε πολύ καλά». Ερωτηθείς για την τεχνητή νοημοσύνη ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι «περσινή έρευνα της Microsoft σε συνεργασία με την Accenture έδειξε ότι το αποτύπωμα της χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να φτάσει τα 195 δισ. για τα επόμενα 15 χρόνια σωρευτικά. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι πολλές επιχειρήσεις την χρησιμοποιούν για να λύσουν προβλήματα. Ωστόσο υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει δομική η παρουσία τέτοιων τεχνολογιών στην καθημερινότητα και την παρουσία της επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι «η αβεβαιότητα είναι συστατικό του μέλλοντος, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά τα διδάγματα των τελευταίων μηνών», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, τονίζοντας ότι αυτά είναι να εμπιστευτούμε την επιστήμη και τους ειδικούς, αλλά και να αναγνωρίσουμε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα. «Με αυτά τα απτά θα πρέπει να ξαναχτίσουμε μια νέα κουλτούρα αξιών, ώστε το νέο μοντέλο να είναι βιώσιμο και συμπεριληπτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εμείς στην Παπαστράτος με 100 χρόνια ιστορίας, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε κάτι καινούργιο και ριζοσπαστικό, στο πως αντιμετωπίζουμε το τσιγάρο κι έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτό. Μερικά από τα συστατικά της συνταγής μας είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο οικοσύστημα γύρω μας, αναπτύσσουμε συνέργειες, δίνουμε κίνητρα για απασχόληση, στηρίζουμε την καινοτομία και την έρευνα, εστιάζουμε στην τεχνολογία. Μέσα στην κρίση όλοι επιδείξαμε τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης. Στην Παπαστράτος με την δωρεά των αναπνευστήρων, την εθελοντική διανομή τροφίμων από 250 εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά και την δωρεά γαντιών και αντισηπτικών σε όλους τους συνεργάτες λιανικής μας, διαπιστώσαμε την αξία της αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Καργαρώτος. «Πλέον μαζί θα πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμο και συμπεριληπτικό στο οποίο θα χωρούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις με βάση το φύλο, το χρώμα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό» κατέληξε.