search icon

Οικονομία

Τράπεζες: Η συμφωνία για την α’ κατοικία βάζει φρένο στους κακοπληρωτές

Θέμα χρόνου να καταλήξουμε στην οριστική λύση με τους θεσμούς, τονίζουν οι επικεφαλής των τραπεζών – Οι δυσκολίες κρύβονται στις λεπτομέρειες για τα κόκκινα δάνεια - οι συνεπείς δανειολήπτες θα ανταμειφθούν

του Στέλιου Μορφίδη

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τη συμφωνία αναφορικά με το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, καθώς εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει αφενός με ευαισθησία το καυτό ζήτημα και αφετέρου με τρόπο κερδοφόρο για τους ίδιους καθώς θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Απομένουν, όπως τονίστηκε, παρατηρήσεις των θεσμών προκειμένου να συνταχθεί με κάθε τεχνική λεπτομέρεια το νομοσχέδιο, για το οποίο λίγο νωρίτερα ο κ. Φλαμπουράρης δήλωνε πως θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι θεσμοί για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, ο δ/νων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ανέφερε ότι ο στόχος ήταν διπλός: να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να σταματήσουν πρακτικές του παρελθόντος που αυτή την προσπάθεια εκμεταλλεύονταν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Μετά από μακρά και εντατική διαβούλευση –και ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την θετική εμπειρία μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης- καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που καλύπτει τα περισσότερα από τα ζητήματα». Αναγνώρισε ότι στην διαβούλευση έπρεπε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ακούσαμε αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η πεποίθησή μου είναι ότι υπάρχει καλή πίστη από όλες τις πλευρές και θεωρώ θέμα χρόνου να καταλήξουμε στην οριστική λύση». Σε ότι αφορά την αντίδραση των διεθνών επενδυτών, τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές γιατί βλέπουν ότι μπορούν να γίνουν βιώσιμα πολλά από αυτά τα δάνεια.

Απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς τόνισε πως η γενική ιδέα του σχεδίου, «που εμείς το λέμε νόμο Φλαμπουράρη», είναι πολύ σωστή. «Υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν και κινδυνεύουν τα σπίτια τους. Και μιλάμε για μικρά σπίτια. Αυτούς θέλουμε να τους στηρίξουμε. Η τράπεζα με κάποιο κούρεμα, το κράτος με κάποια επιδότηση αλλά και ο ίδιος να μπορεί να ανταπεξέρχεται».

Τόνισε βέβαια πως το εγχείρημα έχει δυσκολία στις λεπτομέρειες. «Πρώτον, έχουμε άλλες τρεις – τέσσερις ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια και πρέπει να δούμε πως θα τα συνδέσουμε. Επίσης πρέπει να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα και μάλιστα γρήγορα. Και φυσικά να διασφαλιστεί πως ουδείς που θα κοκκινίσει τώρα το δάνειο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας. Μπορεί για κάποιους να ακούγεται άδικο αλλά υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις. Η ημερομηνία (ως Δεκέμβριο 2018) πρέπει να γραφτεί στην πέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό έσπευσε ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου να προσθέσει στα λεγόμενα του κ. Μυλωνά πως από τότε που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η τάση δημιουργίας νέων στρατηγικά κακοπληρωτών περιορίστηκε σημαντικά. «Ήρθαν πολλοί δανειολήπτες να κάνουν ρύθμιση φοβούμενοι τον πλειστηριασμό. Εφόσον έχουμε δυνατότητα να κάνουμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δημιουργεί ένα κλίμα στην αγορά που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις πιο ευαίσθητες ομάδες με αυτό το νόμο αλλά και τους στρατηγικά κακοπληρωτές».

Ερωτηθείς ο ίδιος πάντως εάν πρέπει να υπάρχουν κάποια κίνητρα επιβράβευσης για τους συνεπείς δανειολήπτες ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως «αυτοί έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μπορούν να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημα και να λάβουν νέα πίστωση. Οι τράπεζες τους επιβραβεύουν και θα είναι δίπλα τους στα νέα πλάνα τους. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους μη συνεπείς», τόνισε.

Exit mobile version