search icon

Οικονομία

Τράπεζα Πειραιώς: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 9,8% το 2021 στην ελληνική οικονομία

Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 5,4% - Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ 13,4% yoy το γ’ τρίμηνο του 2021 - Στο 13,3% το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ισχυρή και το γ’ τρίμηνο του 2021 και παρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, οι προοπτικές για το 2021 παραμένουν αρκετά θετικές, τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυσή της.

Πιο αναλυτικά, για το 2021 εκτιμάται ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα φτάσει το 9,8% και το 2022 θα είναι της τάξεως του 5,4% μέσω και της στήριξης που θα παρέχει ένα carry over effect της τάξεως του 3,0% ενώ μετά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κινηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στο 3,5%.

Στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση του χρέους και τέλος οι προοπτικές ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η συγκεκριμένη προοπτική ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα, όμως δεν προβλέπουμε να δημιουργήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος νέων εκδόσεων €10-12 δισεκ. του ΟΔΔΗΧ για το 2022, σημειώνει η τράπεζα.

Η εκτίμηση για τις διεθνείς εξελίξεις

Η Fed αποφάσισε σημαντική στροφή προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της. Διπλασιάζει το μέγεθος του tapering και αναμένει να ολοκληρώσει την ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο του 2022.

Επιπλέον, εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει τρεις αυξήσεις του επιτοκίου το 2022 και άλλες τρεις το 2023.

Παράλληλα, ο πρόδρομος επιχειρηματικός δείκτες (ISM) του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο και το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κοντά στο 4%.

Η ΕΚΤ προτίθεται να διακόψει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022 και να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος ΑΡΡ κατά τη διάρκεια των β’ και γ’ τριμήνων του 2022. Επιπλέον, θα συνεχίσει την επανεπένδυση στο ακέραιο των ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ και λήγουν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024. Για το 2022 η ΕΚΤ εκτιμά πληθωρισμό 3,2% (από 2,6% το 2021).

Οι πολύ υψηλές τιμές των ενεργειακών πόρων και η επιβολή αυστηρών περιορισμών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της νέας έξαρσης της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Διαβάστε ακόμα:

Οικογένεια Mulliez: Οι βαθύπλουτοι Γάλλοι που «ψηφίζουν» Ελλάδα με Leroy Merlin, Decathlon και Voltalia (pics)

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων του ΕΦΚΑ

Ενεργειακή κρίση: Δίχτυ προστασίας και επιδοτήσεων στο ρεύμα για όλο το 2022

Exit mobile version