search icon

Οικονομία

Τουριστικοί φορείς: Χρειάζονται εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Η πρώτη εκτίμηση των τουριστικών φορέων για τα νέα κυβερνητικά μέτρα

Προς τη σωστή κατεύθυνση -τουλάχιστον ως μία πρώτη κίνηση για την επιβίωση των επιχειρήσεων σε αυτή τη πρωτοφανή συγκυρία- κρίνουν οι τουριστικοί φορείς ότι είναι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την στήριξη της οικονομίας, ενώ, αναμένουν τη δεύτερη δέσμη μέτρων για την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Το στίγμα έδωσε με τοποθέτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος χαρακτήρισε επαρκή, με τα σημερινά δεδομένα, τα νέα κυβερνητικά μέτρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι, πέραν του ζητήματος του υγειονομικού κινδύνου, το επόμενο στάδιο θα έχει να κάνει με το θέμα της ρευστότητας της οικονομίας.

Σε ένα πιο ειδικό πλαίσιο, μέτρα στήριξης ζητούν και οι τουριστικές επιχειρήσεις στο χώρο των startups για τις οποίες ο ΣΕΤΕ έχει κάνει ήδη κρούσεις από την περασμένη εβδομάδα στο κυβερνητικό επιτελείο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που, όπως επισημαίνεται «προτεραιότητα της κυβέρνησής σας αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας».

Όπως αναφέρεται, σειρά τεχνολογικών εταιρειών και startups στον τουρισμό έχουν περιέλθει σε αδυναμία  αφού τα έσοδά τους έχουν πλέον μηδενιστεί. «Οι εταιρείες αυτές, στην πλειονότητά τους, έχουν αναπτύξει και εξελίξει σύγχρονα digital εργαλεία, τα οποία συμβάλλουν άμεσα στην επίδοση των εταιρειών με βασικές τουριστικές δραστηριότητες (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορές κ.α.), ή και βελτιώνουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, συνεπώς είναι σημαντικές για τον τουρισμό και τη χώρα», αναφέρεται στην σχετική επιστολή, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Ως προς τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος σχολίασε ότι «με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται ο πρώτος, επαρκής για τα δεδομένα, κύκλος προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τώρα προέχει η αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου της πανδημίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επόμενο στάδιο, «όχι πολύ μακρινό, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ρευστότητας που θα χρειαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως επίσης και τη χρήση δραστικών μέσων προσέλκυσης πελατείας (ανταγωνιστικοί συντελεστές ΦΠΑ, στοχευμένη προβολή κ.λ.π.). Στον ΣΕΤΕ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και να είναι ο τουρισμός πάλι πρωταγωνιστής».

Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι σε δεύτερη φάση θα πρέπει να υπάρξουν έτοιμα εργαλεία για το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ μόλις τα πράγματα τείνουν να ομαλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει μία πιο επιθετική πολιτική όσον αφορά το θέμα των φορολογικών συντελεστών, με πιο χαμηλά ποσοστά για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Από πλευράς της κυβέρνησης, σε τοποθέτησή του στον αντ1 χθές αργά το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η καλή διαχείριση που ακολουθεί η χώρα μας, με τα μέτρα που έχει λάβει, για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού, μπορεί να οδηγήσει σε θετική επίπτωση στην οικονομία λόγω της βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Ο υπουργός σημείωσε ότι, «αν όλα πάνε καλά και κερδίσουμε τη μάχη της υγείας, μέχρι το τέλος Μαΐου, τότε τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζουμε» και αυτό, όπως εξήγησε, να μας οδηγήσει ώστε να μετριασθούν οι απώλειες στον τουρισμό. Ωστόσο, όπως ο ίδιος πρόσθεσε: «τότε ενδεχομένως να ανακύψει ένα νέο ζήτημα. Ότι Θα θέλουν να έρθουν οι τουρίστες στη χώρα μας και θα έχουμε εμείς ενδοιασμούς για να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος κρίσης στην υγεία. Γι’ αυτό, δουλεύουμε σε ένα πλάνο ώστε να μπορούμε να βάλουμε τα rapid test, για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε όλες τις εισόδους της χώρας και για τους τουρίστες και για εμάς».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα δεύτερο πακέτο μέτρων που θα αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και επανέλαβε ότι αυτή η κρίση έχει το χαρακτήρα του μαραθώνιου, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί χρόνος και στην Ευρώπη για τα μέτρα που θα λάβει και όπως σημείωσε «αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω στο τι ξοδεύουμε και τι υποσχόμαστε».

Νέα επιστολή από την ΠΟΕΕΤ

Οσον αφορά τα χθεσινά μέτρα πάντως, από πλευράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) εστάλη νέο αίτημα χθές προς τον Πρωθυπουργό ώστε να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο

του επισιτισμού στα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού βιώνουμε όσο κανένας άλλος κλάδος την κρίση από τον κορωνοϊό. Αποδείξαμε στην πράξη την υπευθυνότητά μας παγώνοντας τις διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους για την υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας και παρατείναμε την ισχύουσα έως τέλος Αυγούστου. Παράλληλα τονίσαμε παντού πως η πανδημία δεν προσφέρεται για “συνδικαλισμό” περασμένης νοοτροπίας και πρακτικής», αναφέρει η επιστολή.

«Ίσως αυτή η θέση μας να παρεξηγήθηκε, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αλλιώς την επιμονή του υπουργού Εργασίας να αποκλείει από την επιδότηση χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που έχει στηρίξει την οικονομία της χώρας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Εργαζομένους που το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και αυτών που λήγει τον Απρίλιο του 2020 καθώς δεν έχουμε σε όλη την επικράτεια της Χώρας 6μηνη τουριστική σεζόν.

Εργαζομένους που έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Εργαζομένους με συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρατζήδες) και εργαζόμενοι που κάνουν δυο μεροκάματα την εβδομάδα κυρίως στον επισιτισμό.

Τέλος, τους εργαζομένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου που καταφέραμε με την βοήθεια των κ.κ. Θεοχάρη και Κόνσολα να λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα τους αφήνετε χωρίς εισόδημα.

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ, οι εργαζόμενοι που κάνουν γνωστή την Ελλάδα μας σε όλο τον πλανήτη δεν αξίζουν αυτή την δύσκολη στιγμή τέτοια συμπεριφορά.

Χαρακτηρίστηκα σας αναφέρουμε πως χάνονται ρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ αυτή την στιγμή και δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο τους καθώς δεν υπάγονται σε καμία ρύθμιση.

Με δεδομένο πως δεν γνωρίζουμε ποτέ θα ξεκινήσει η σεζόν πρέπει αυτοί οι εργαζόμενοι να επιδοτηθούν», καταλήγει η επιστολή.

Exit mobile version