Για καλή δυναμική και συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά τη φετινή χρονιά μιλά η κυβέρνηση όσον αφορά το μέτωπο του τουρισμού, όπου μεταξύ των προτεραιοτήτων, πέραν του δεκαετούς στρατηγικού σχεδιασμού, περιλαμβάνεται η δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη» μέσα από νέα νομοθετική ρύθμιση.
Χθες εγκαινιάστηκε με το υπουργείο Τουρισμού ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τα υπουργεία, στο πλαίσιο της εξάμηνης αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου.
«Έγιναν μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις και ήρθε η ώρα να προγραμματίσουμε τις επόμενες δράσεις ώστε να χτίσουμε πάνω στην καλή δυναμική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στάθηκε στις θετικές επιδόσεις, για μία ακόμη χρονιά, σε επίπεδο εσόδων του τουριστικού κλάδου, παρά το γεγονός ότι η κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού της Thomas Cook τον Σεπτέμβριο προκάλεσε κλυδωνισμούς όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και συνολικά στον ευρωπαϊκό τουρισμό.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 οι αεροπορικές αφίξεις ήταν ενισχυμένες κατά 3,8% και οι οδικές μειωμένες κατά 0,9%, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση χωρίς την κρουαζιέρα στο 2%. Επίσης οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συγκρίνοντας το 10μηνο 2019 με το αντίστοιχο 10μηνο 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 13,1%, φθάνοντας τα 17,5 δισ. ευρώ και προϊδεάζοντας για ένα νούμερο πάνω από τα 18 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,7%.
Για το 2020 η εικόνα είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» με θετική εικόνα από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε χθες κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, του κ. Χάρη Θεοχάρη και του υφυπουργού κ. Μάνου Κόνσολα. Μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού έχει θέσει ως στόχο για φέτος αύξηση σε μονοψήφιο ποσοστό των αφίξεων και διψήφιο ποσοστό των εισπράξεων, ώστε να ενισχυθεί η στροφή του κλάδου στην ποιότητα.
Στις προτεραιότητες για το νέο σχεδιασμό δράσεων, όπως τουλάχιστον αυτές συζητήθηκαν χθες, περιλαμβάνεται η δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις «με στόχο την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής», αλλά και η νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη». Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει καταρχάς ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος φορολογικός έλεγχος κι εν συνεχεία η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με συγκεκριμένους κανόνες ως προς την ασφάλεια, το εσωτερικό των πολυκατοικιών κ.τ.λ.. Ως προς την ίδρυση φορέα διαχείρισης για τη Σαντορίνη, η εν λόγω πρωτοβουλία θα «απαντήσει» στην ανάγκη για σωστή διαχείριση σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα που δέχονται ειδικά κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν μεγάλο όγκο επισκεπτών με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα όριά τους σε επίπεδο υποδομών και όχι μόνο.
Στις λοιπές πρωτοβουλίες, όπως εκφράστηκαν χθες για το 2020, περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου με άμεση εφαρμογή σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση, ενίσχυση και προβολή των Ειδικών Μορφών Τουρισμού, η ενίσχυση Θαλάσσιου Τουρισμού με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των Τουριστικών λιμένων (Μαρίνες), η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές δράσεις. Βασική προτεραιότητα παραμένει η εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης (2021-2030) για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας
Σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου, στους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης ανελήφθη σειρά δράσεων, τόσο για την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και για την προστασία ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά:
– Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ξεκίνησε (για πρώτη φορά) καμπάνια προώθησης της Ελλάδας για την pre-booking περίοδο
– Αντιμετώπιση επιδράσεων χρεοκοπίας Thomas Cook, όπου διασφαλίστηκε η φορολογική ελάφρυνση ελληνικών εταιρειών και η προστασία θέσεων εργασίας.
– Ιαματικές πηγές: Αλλαγή νομικού πλαισίου (χρονικός περιορισμός αναγνώρισης) και αναγνώριση 7 ιαματικών πηγών
– Κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου προσέγγισης με την Κίνα για θέματα τουρισμού
– Νέες αεροπορικές συνδέσεις ώστε να ενισχυθεί η Ελλάδα ως προορισμός (Σανγκάη, Μπαχρέιν)
– Σχεδιασμός Μαζικού Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου για αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους
– Συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες Ιτέας, Αρετσού, Πύλου, Ναυπλίου.
Τη χθεσινή συνάντηση για τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου σχολίασε από την πλευρά της η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνοντας ότι «χαιρόμαστε που αναγνωρίζουν την αύξηση εσόδων, ως αποτέλεσμα συστηματικής προεργασίας και προγραμματισμού που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί από την ΝΔ ξαφνικά μέσα σε λίγες εβδομάδες θερινής τουριστικής σεζόν.
Θα περίμενε κανείς σήμερα να ακούσει το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό εντός εξαμήνου. Αυτό είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Τουρισμού τον περασμένο Ιούλιο. Το εξάμηνο πέρασε, αλλά σχέδιο δεν είδαμε. Αντιθέτως, είδαμε μόνο ακόμη μια διατύπωση των ίδιων ακριβώς εξαγγελιών.
Η ανακοίνωση μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού περιέχει αοριστολογίες και καμία αναφορά σε ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών. Προφανώς για την ΝΔ προορισμός είναι μόνο η Σαντορίνη».