search icon

Οικονομία

Τώρα Golden Visa και με επενδύσεις σε startups

Από το 2025 το πρόγραμμα αποσυνδέεται εμμέσως από τα ακίνητα και στρέφεται στη νεοφυή επιχειρηματικότητα - Δημιουργούνταν νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της καινοτομίας και κάλυψη του ψηφιακού κενού στη χώρα μας

Πρόσθετα έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ περιμένει η κυβέρνηση από τη διεύρυνση του προγράμματος της Golden Visa. Από το 2025 το πρόγραμμα αποσυνδέεται εμμέσως από τα ακίνητα, τα οποία ήδη εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στα ταμεία ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ, και στρέφεται στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Διανοίγεται έτσι δρόμος και δημιουργούνταν νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της καινοτομίας και κάλυψη του ψηφιακού κενού στη χώρα μας.

Εχοντας αποκομίσει σημαντικά έσοδα από το πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε κατοίκους τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα και ομόλογα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που έχουν αποσυνδέσει τη χορήγηση της Golden Visa από τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Ηδη η Πορτογαλία, μια χώρα που αντιμετωπίζει έντονα τη στεγαστική κρίση, ζητά πλέον επενδύσεις σε κεφάλαια και όχι σε ακίνητα για τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας. Την ίδια στιγμή, η Ισπανία δεν επιτρέπει πλέον επενδύσεις σε ακίνητα για τη χορήγησή της, αλλά απαιτεί καταθέσεις σε εθνικές τράπεζες.

Με δεδομένο το οικιστικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την ανάγκη διάθεσης ακινήτων στην αγορά, από την 1η Ιανουαρίου 2025 κάτοικοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να αποκτούν τη Χρυσή Βίζα επενδύοντας άνω των 250.000 ευρώ σε startups, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να αγοράσουν ακίνητο, όπου το όριο έχει αυξηθεί από τα 250.000 σε 800.000 ευρώ για τις περιοχές σημαντικού ενδιαφέροντος.

Παρά τις εκτιμήσεις της κατασκευαστικής αγοράς ότι το πρόγραμμα της Golden Visa θα ζημιωθεί από την αποσύνδεσή του από τα ακίνητα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυξάνει τον πήχη των εσόδων σε 4 δισ. ευρώ.

Πάντως, και τα προηγούμενα χρόνια, όπου το επενδυτικό κλίμα ήταν πιο ευνοϊκό για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ελληνικών συμφερόντων startups είχαν βρεθεί στο ραντάρ κορυφαίων venture capitals του εξωτερικού.

Για παράδειγμα, η ελληνική εταιρεία Hack the Box έλαβε χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό private equity Carlyle Group, ενώ η Augmenta, εταιρεία από τον Βόλο, περιήλθε στον έλεγχο της CNH Industrial.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι επενδύσεις των δυνητικών επενδυτών σε ελληνικές startups θα αφορούν τις 867 νεοφυείς επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων (edtech, agrotech, enterprise software, fintech), που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Elevate Greece και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν δύο νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων η μία εντός του πρώτου έτους.

Για τα ακίνητα, το νέο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) προβλέπει τα εξής:

■ Στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης, καθώς και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στα 800.000 ευρώ.

■ Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στα 400.000 ευρώ.

■ Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ.

■ Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο, αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.

Η ρύθμιση με τις αλλαγές στην Golden Visa θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επιχειρηματικότητα, το οποίο προβλέπει φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη έως και 315%, περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις σε startups από angel investors (ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν μικρές καινοτόμες εταιρείες), αλλά και κίνητρα για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών. Επίσης, περιορίζεται στα 100.000 ευρώ το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων. Παράλληλα, ιδρύεται νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες, ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί το οικοσύστημα των καινοτόμων και των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων, των οποίων η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ολιβιέ Μισελί: «H Data4 έχει έτοιμο και δεύτερο σχέδιο επένδυσης €300 εκατ. στην Ελλάδα»

Tα επιτόκια φρενάρουν την τραπεζική άνοδο στο Χρηματιστήριο

Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται – Εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, τι θα αλλάξει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version