Ευέλικτη ρύθμιση για την ολιστική αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος των κόκκινων αγροτικών δανείων που ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το νέο πλαίσιο θα αφορά 21.000 αγρότες και 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που επιτρέπουν για πρώτη φορά:
– ολική διαγραφή των τόκων και σημαντική περικοπή του αρχικού κεφαλαίου
– χρονική άνεση για την αποπληρωμή
– αναχρηματοδότηση του δανειολήπτη
Η νέα ρύθμιση εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού πληθυσμού. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει νομοθετηθεί η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, τα χαμηλά τιμολόγια ενέργειας, ενώ προωθούνται επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ανατάξει τη σχέση που παραδοσιακά έχει με τους ανθρώπους της αγροτικής παραγωγής μια και στις τελευταίες ευρωεκλογές καταγράφηκε σημαντική κάμψη των ποσοστών της.
Το πρόβλημα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή (PQH) ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ και συνοδεύονται με το επιπρόσθετο πρόβλημα της βαρύτατα υποθηκευμένης αγροτικής ακίνητης περιουσίας αξίας 1,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για πολύ παλιές οφειλές αρχικού κεφαλαίου 800-900 εκατ. ευρώ, οι οποίες λόγω του ανελαστικού πλαισίου ρύθμισης που δεν επιτρέπει κούρεμα παρέμειναν παγωμένες, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τόκοι στο 80% της αρχικής δανειακής υποχρέωσης. Οι οφειλές και κατ’ επέκταση η νέα ρύθμιση αφορά 21.000 αγρότες και πάνω από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, με τους μισούς ωστόσο να είναι από χρόνια αδρανείς.
«Αρχιτέκτονας» της νέας ρύθμισης είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (2019-21) είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι προσπάθειες δεν ευδοκίμησαν τότε και το εκρηκτικό χρέος παρέμεινε αρρύθμιστο.
Πρόσφατα, ωστόσο, ο υπουργός επανήλθε και σε συνεργασία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συνολική τακτοποίηση του ζητήματος.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr