search icon

Οικονομία

To σχέδιο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Σε ποιους χαρίζεται το 30-50%

Δώρο το 30% του δανείου στην ανατολική Αττική και σε άλλες περιοχές ενώ μπορεί να φτάσει στο 50% σε περιπτώσεις lockdown - Ποιοι ωφελούνται - Δηλώσεις Σταϊκούρα

Ένα νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής όπου το 30% -50% του κρατικού δανείου θα μένει στα ταμεία των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό (σε περιοχές όπως η Αττική η Κοζάνη κ.α.) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο ΥΠΟΙΚ  Χρήστος Σταϊκούρας.

Η πολυαναμενόμενη «4η επιστρεπτέα προκαταβολή» που θα ξεκινήσει μέσα τον Δεκέμβριο (ώστε να δοθούν τα ποσά μέχρι το τέλος του έτους) προβλέπει πως ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας που θα δοθεί στοχευμένα σε επιχειρήσεις, θα έχει την μορφή επιχορήγησης και όχι κρατικού δανείου.

Επί της ουσίας, δεν θα επιστρέφεται το 30% ή το 50% του κρατικού δάνειου από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται, από τον Αύγουστο και έπειτα και για τουλάχιστον 14 ημέρες, στο επίπεδο 3 ή 4 αντίστοιχα.

Ο υπ. Οικονομικών επισήμανε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή πως το 50% του επόμενου 4ου κύκλου, που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο και θα πιστωθεί τον Δεκέμβριο, δεν θα είναι επιστρεπτέο στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”. Το ίδιο ισχύει για το 30%  σε όλες τις περιοχές που υπήρξαν περιοριστικά μέτρα από τον Αύγουστο και μετά ξεκινώντας από τον Πόρο, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών. Ανέφερε πως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 3 ξεκίνησε να πληρώνεται, και από τα 254 εκατομμύρια τα 100 εκατ. κατέληξαν στα νησιά. Μίλησε για ετοιμότητα “προκειμένου να βοηθήσουμε όσο είναι εφικτό την κοινωνία ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουμε στο υγειονομικό πεδίο”. Ειπε πως και οι περιορισμοί επιπέδου 3 προκαλούν επιπτώσεις στην οικονομία.

“Όλα έχουν κόστος στην οικονομία, το κρίσιμο θέμα είναι να δίνεις πόρους την κατάλληλη στιγμή όσο είναι εφικτό. Είμαστε εδώ να αυξήσουμε το ποσό πέραν των 24 δισ. όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου”, σημείωσε. Ξεκαθάρισε επίσης πως “αυτή τη στιγμή τα περιοριστικά μέτρα πηγαίνουν ανά περιφερειακές ενότητες” σε ερώτημα για ένα γενικό lockdown.

Ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα προβλέπει τα εξής «δώρα»:

Το 50% της προκαταβολής δεν θα επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιοχές που βρίσκονται ή εντάσσονται στο επίπεδο επικινδυνότητας (λόγω κορονοϊού) 4, όπως η Κοζάνη.

Το 30% της προκαταβολής δεν θα επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιοχές που βρίσκονται ή εντάσσονται στο επίπεδο 3. Στο επίπεδο αυτό βρίσκονται σήμερα οι εξής περιοχές: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Ωφελούμενοι από τον νέο κύκλο θα είναι ενδεχομένως και οι κλάδοι που υπέστησαν ιδιαιτέρως βαρύ πλήγμα, όπως ο πολιτισμός, οι μεταφορές ο τουρισμός η διοργάνωση εκθέσεων κ.α.

Οι ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγούνται με βάση τη πτώση τζίρου από τον Μάρτιο έως Οκτώβριο (ίσως και μέχρι τον Νοέμβριο). Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις. Συγκεκριμένα:

Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέφει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.
Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Το ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο και λογιστικοποιείται στα έσοδα του ΠΔΕ σε ειδικούς Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.

 

Exit mobile version