search icon

Οικονομία

Το σχέδιο για νέα μείωση φορολογικών συντελεστών

Πρώτο στοίχημα για το νέο οικονομικό επιτελείο η μείωση φόρων μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής - Τα σχέδια και τα «όπλα» του Χάρη Θεοχάρη, που θα ετοιμάσει την πρόταση

Η αποστολή που ανέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νέο οικονομικό επιτελείο είναι ξεκάθαρη: «Βρείτε τρόπο να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές»! Η λύση είναι μία και την παρουσίασαν χθες τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υφυπουργός, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Η μείωση των φόρων θα έρθει μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος, έτσι ώστε να υπάρξει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, χωρίς να διαταραχθεί ισορροπία του προϋπολογισμού.

«Ωραία όλα αυτά», θα πει κάποιος, «αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη»; Με «χειρουργικές επεμβάσεις» σε εντοπισμένες εστίες φοροδιαφυγής. Εστίες, όπως τα «τρικ» με τις δαπάνες που μειώνουν τον φόρο, υποθέσεις ακινήτων που ξεφεύγουν από το ραντάρ της εφορίας, ιστορίες καθημερινής τρέλας που ταλαιπωρούν ακόμα τους φορολογούμενους και τους ωθούν να κρύβουν τις συναλλαγές τους, πληρωμές που ακόμα γίνονται «κάτω από το τραπέζι» κτλ.

Πολλοί εκμεταλλεύονται τα παράθυρα της νομοθεσίας και δηλώνουν εικονικά χαμηλούς τζίρους ή ακόμα και ζημιές. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ανέρχονται περίπου στα 3,5-4 δισ. ευρώ, όταν τα ακαθάριστα έσοδα προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο τμήμα αυτών δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, προκειμένου να φορολογείται με τον κατώτατο συντελεστή 9%.

Έτσι, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε το υποδηλωμένο εισόδημα να αυξηθεί ή διαφορετικά να σταματήσει η απόκρυψη, μέσω πλασματικών σε αρκετές περιπτώσεις δαπανών, φορολογητέας ύλης. Η εισήγηση λοιπόν που ετοιμάζεται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το να συνεχίσουν να φορολογούνται οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με την ίδια κλίμακα που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Αυτό όμως που θα αλλάξει είναι ο έλεγχός τους, αλλά και το ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται. Εφόσον οι δράσεις κατά της φοροδιαφυγής αποδώσουν, τότε το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στη μείωση συντελεστών, συμπληρώνοντας έτσι τις φοροελαφρύνσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θα ενταχθούν στο πρώτο νομοσχέδιο. Δηλαδή, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ και τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των τεκμηρίων.

Ποιους φόρους θέλει να μειώσει η κυβέρνηση; Σίγουρα τη φορολογία των κερδών επιχειρήσεων, όπως είχε δεσμευτεί από την προηγούμενη θητεία της, ενώ στο μικροσκόπιό της θα μπει και η φορολογία στα ενοίκια, ίσως και ανώτατος συντελεστής των φυσικών προσώπων. Δυνητικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ, αλλά αυτό είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, καθώς συνδέεται με τη βασική πηγή κρατικών εσόδων.

Αυτό που θα γίνει σε πρώτη φάση είναι η θεσμοθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι εργασίες για την επικαιροποίηση της λίστας των φοροαπαλλαγών, αλλά και του καταλόγου με τις επαγγελματικές δαπάνες που αναγνωρίζονται από την εφορία.

Ο «αρχιτέκτονας» της ψηφιακής εφορίας και νυν υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, θα έχει στα χέρια του και τα ψηφιακά εργαλεία που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, όπως:

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης στο ΥΠΕΘΟ για οικονομία, ακρίβεια, ελαφρύνσεις και επενδύσεις

Οι Σπαρτιάτες και το Εκλογοδικείο, το ματς Ηλιόπουλου – Τράπεζας Πειραιώς, το μεγάλο πάρτι της Hard Rock Hotel και του Casino Athens και το Fund Helenos

Apple: Το σχέδιο ανάπτυξης νέων καταστημάτων στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version