search icon

Οικονομία

To νέο «καλεντάρι» με όλες τις δόσεις της εφορίας

Πώς «μοιράζεται» φέτος η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι νέες προθεσμίες και οι επιλογές για τους φορολογούμενους

Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση της εφαρμογής στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που σηματοδοτεί και την έναρξη του εφετινού φορολογικού μαραθωνίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέσα στο Απρίλιο θα καταφθάσουν τα πιστοποιητικά του ΕΝΦΙΑ,  ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους έλαβαν τα κρατικά δάνεια. Ουσιαστικά, μετά το Πάσχα ξεκινάει ένα “ράλι” πληρωμών  μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν -ταυτόχρονα-  μια με δυο δόσεις στην εφορία, κάθε μήνα, μέχρι να κλείσουν -ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν επιλέξει- τις υποχρεώσεις του με την εφορία. Ειδικότερα:

Φόρος εισοδήματος (Ιούνιος 2022 – Φεβρουάριος 2023): Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα ανοίξει σύντομα καθώς η ΑΑΔΕ  έχει ολοκληρώσει τη  διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ο φόρος εισοδήματος  που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων  μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το Φεβρουάριο του 2023. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα κερδίσουν έκπτωση 3%. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή να εξοφλήσουν το φόρο σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

ΕΝΦΙΑ (Μάιος 2022 – Φεβρουάριος 2023): Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του νέου φόρου ακίνητου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxinet αμεσως μετά το Πάσχα.  Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Για 8 στους 10 φορολογούμενους ο λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος ενώ όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 δόσεις μπορούν να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες ωστόσο είναι έντοκες με το ετήσιο επιτόκιο να κινείται στην περιοχή του 5%. Με βάση το νέο μοντέλο  ΕΝΦΙΑ, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στα νοικοκυριά. Ορισμένοι ιδιοκτήτες με μεσαίες περιουσίες από 250.000 – 600.000 ευρώ μπορεί να δουν μείωση έως και κατά 2/3 (σχεδόν 70%). Αύξηση στα εκκαθαριστικά από τον Μάιο προκύπτει όμως για 320.000 ιδιοκτήτες, αν και οι μισοί εξ αυτών θα δουν επιβάρυνση κάτω των 50 ευρώ. Περιπου 150.000 ΑΦΜ όμως θα δουν αυξήσεις από 51 ευρώ και πάνω –έως και εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ για ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας πάνω από 800.000 ή 1.000.000 ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή (96 δόσεις):  Όσοι πήραν τα κρατικά δάνεια θα  πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θα την αποπληρώσουν σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια. Συγκεκριμένα θα υπάρξει νέα δίμηνη παράταση μέχρι τον Μάιο, προκειμένου οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν σε δόσεις την οφειλή ή αν θα την καταβάλλουν εφάπαξ (μέχρι τέλος Μαΐου) για να εξασφαλίσει πρόσθετη έκπτωση 15%.

Νωρίτερα τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει νωρίτερα φέτος το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, ξεκινώντας από τον Απρίλιο αντί από το Μάιο πέρυσι.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν θέσει σε ακινησία τα οχήματα τους και να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022,  να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει σχετική νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους – κατόχους οχημάτων να προχωρήσουν στη ψηφιακή άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν το όχημα τους χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν με πέναλτι.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί ενόψει και τις έναρξης της τουριστικής περίοδου με στόχο να δώσει ανάσα στους κατόχους οχημάτων αλλά και να τονώσει τα κρατικά ταμεία.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ, που θα θελήσει να θέσει σε κυκλοφορία το όχημα του για δύο μήνες θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Διαβάστε ακόμη:

5+1 νέες δράσεις: Πού επενδύονται τα πρώτα €2,4 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Trans Maldivian Airways: Η εταιρεία από τις Μαλδίβες που θέλει να πετάξει με τα υδροπλάνα της στην Ελλάδα

Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις μεγάλες επενδύσεις και το 2022

 

Exit mobile version