Του Αργύρη Παπαστάθη

Η «καλή χρονιά» για την κυβέρνηση περνάει από τη διαχείριση της ωρολογιακής βόμβας των πλειστηριασμών τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ένα θέμα που μαζί με τη ΔΕH και δευτερευόντως το «Ελληνικό» θα κρίνουν την έγκριση της δόσης των 5 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πιέζει τους συναρμόδιους υπουργούς να κλείσουν τα δικά τους προαπαιτούμενα και να ετοιμάσουν τα κείμενα για το πολυνομοσχέδιο που τελικά θα είναι ένα και μοναδικό, θα κατατεθεί στη Βουλή την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου (πιθανόν στος 8 του μήνα) και θα περιλαμβάνει δεκάδες προαπαιτούμενα.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις πιέσεις που δέχεται για διεύρυνση των κρατικών δαπανών από συναδέλφους του, τις οποίες απορρίπτει, καθώς εκτιμά ότι κάθε απόκλιση απειλεί το στόχο της κυβέρνησης για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Ο κ. Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την ελληνική πλευρά στο Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου και η κυβέρνηση θέλει να έχει καταθέσει ως τότε το πολυνομοσχέδιο για να δώσει ένα μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων προς τους Ευρωπαίους εταίρους. H ανηφόρα το νέο έτος είναι μεγάλη καθώς πέρα από τα 110 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 22 Ιανουαρίου ακολουθούν άλλα 82 ως τον προσεχή Μάιο.

Τα δύσκολα κεφάλαια

Πριν όμως από όλα αυτά η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα δύσκολα κεφάλαια των πλειστηριασμών και της ΔΕΗ και να συνεχίσει την πρόοδο στο Ελληνικό «μέχρι να μπουν μπουλντόζες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα δύο πρωτα θέματα είναι ακανθώδη:

1. Το κρίσιμο προαπαιτούμενο των πλειστηριασμών δεν έχει κλείσει. Ο λόγος είναι ότι τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους και ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνει μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά (e-auctions) όσο και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος που αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.

Το δέυτερο σκέλος είναι ακόμη πιο δύσκολο παρότι δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) της κυβέρνησης με τους Θεσμούς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) για ποσά πάνω από τα 500 ευρώ.

Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη με την οποία θα ευθυγραμμίζεται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος προβλέπει πλειστηριασμούς για διαφορές μεταξύ ιδιωτών από μόλις 500 ευρώ. Επομένως, για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο θα πρέπει να επεκταθεί και στο δημόσιο αυτό που ισχύει για τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Και όχι μόνο να ψηφιστεί από τη Βουλή αλλά να εφαρμοστεί και στην πράξη, δηλαδή να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς την εφορία ή τα ταμεία. Με δεδομένες τις αντιδράσεις που καταγράφονται το θέμα προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

2. Η Κομισιόν συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το θέμα της πώλησης των τεσσάρων λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Μετά την ολοκήρωση του market test σειρά έχει μια δύσκολη διαδικασία που απειλεί να φέρει σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Διότι για να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει αρχικά να προσληφθούν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης που θα αποτιμήσουν την αξία τους και αμέσως μετά (εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι) να γίνει η απόσχιση των μονάδων από τον κορμό της ΔΕΗ. Για να συμβεί αυτό απαιτείται η έγκριση της διαδικασίας από διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και γενικές συνελεύσεις του μετόχου, κινήσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν δυναμικές αντιδράσεις από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ.