search icon

Οικονομία

Το φυσικό αέριο «εξαερώνει» το 75% των υπερεισπράξεων από τον Τουρισμό

Τα 4 στα 5 ευρώ που φέρνει (επιπλέον) ο Τουρισμός από το εξωτερικό, χάνονται αυτομάτως γιατί φεύγουν από τη χώρα για να πληρώσουμε πανάκριβο φυσικό αέριο και καύσιμα

Ελπίδες για συνέχιση και τον Σεπτέμβριο της ανοδικής πορείας των τουριστικών εσόδων, με μεγαλύτερο ρεκόρ και από εκείνο του 2019 ενδεχομένως, εκφράζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ωστόσο τα 4 στα 5 ευρώ που φέρνει (επιπλέον) ο Τουρισμός από το εξωτερικό, χάνονται αυτομάτως γιατί φεύγουν από τη χώρα για να πληρώσουμε πανάκριβο φυσικό αέριο και καύσιμα!

Και μπορεί τον μήνα Αύγουστο εισπρακτικά η χώρα να άγγιξε τα έσοδα που είχε και στο «χρυσό» για τον Τουρισμό 2019 (ξεπερνώντας και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ) αλλά συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι τιμές των καυσίμων «καίνε» ως τώρα τα 4/5 από τα υπερέσοδα από τον Τουρισμό.  Και έτσι το τελικό όφελος δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο το 2021, όπου ο Τουρισμός υπολειτουργούσε λόγω πανδημίας.

Τα δεδομένα

Με βάση τα στοιχεία Ισοζυγίου πληρωμών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, όπως ανακοινώνονται από Τράπεζα της Ελλάδος και ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται η εξής εικόνα:

1. Τουρισμός: πενταπλάσια τα έσοδα

Το 2020 που ήταν «κλειστός» ο Τουρισμός λόγω του παγκόσμιου lockdown, στο οκτάμηνο η χώρα μπόρεσε και εισέπραξε τουριστικό συνάλλαγμα μόλις 2,8 δισ.  ευρώ. Το 2021 που ήταν «μισάνοικτος» εισέπραξε 6,6 δισ. ευρώ. Και φέτος 12,75 δισ. ευρώ έως τώρα. Συνολικά δηλαδή τα έσοδα 4πλασιάστηκαν.

Την ίδια στιγμή όμως, το 2020 ελάχιστοι Έλληνες τουρίστες έκαναν ταξίδια εκτός Ελλάδος και άφησαν στο εξωτερικό μόλις 607 εκατ. ευρώ . Το 2021 ήταν ακόμα πιο επιφυλακτικοί σε ταξίδια και άφησαν λιγότερα (592 εκατ. ευρώ) αλλά φέτος έχουν ως τώρα ξοδέψει ήδη τα διπλάσια (1,29 δισ. ευρώ)

Αυτό σημαίνει ότι καθαρά έσοδα που «έμειναν» ανά έτος στη χώρα από τον Τουρισμό, ήταν:

Δηλαδή τα έσοδα πενταπλασιάστηκαν φέτος έναντι του 2020 και διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.

2. Καύσιμα και Ενέργεια: τριπλάσια τα έξοδα

Παρατηρώντας όμως και τι χάνει η χώρα από το ισοζύγιο καυσίμων στα τρία αυτά χρόνια της μεγάλης κρίσης, καταγράφεται η επίπτωση από την εκρηκτική άνοδο του κόστους για εισαγωγή φυσικού αερίου πρωτίστως, για ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης:

Με άλλα λόγια, μετά την εξαγωγή συναλλάγματος για καύσιμα 7,4 δισ. από τα 11,4 δισ, που απέφερε ως τώρα ο Τουρισμός, το όφελος που απομένει στη χώρα προς το παρόν για φέτος είναι μόλις  4 δισ. ευρώ –και πολύ κοντά στα 3 δισ. του 2021.

Ακόμα χειρότερα, συγκρίνοντας την αύξηση του ελλείμματος καυσίμων φέτος έναντι του πλεονάσματος των Τουριστικών εσόδων, αποκαλύπτεται ότι:

Συνεπώς οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα ακύρωσαν σχεδόν κατά τα 4/5 το όφελος από την αύξηση του Τουρισμού στη χώρα μας. Και καθώς τον χειμώνα οι ενεργειακές ανάγκες συνεχίζουν και αυξάνονται –άρα και η αφαίμαξη για εισαγωγές καυσίμων- στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν στρατηγικής και ζωτικής σημασίας να συνεχίσουν να αυξάνονται και οι τουριστικές εισπράξεις -παράλληλα βεβαίως και με μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης Ενέργειας. 

Αλλιώς το έως τώρα καθαρό όφελος ίσως «εξαερωθεί» εξαιτίας των τιμών του φυσικού αερίου, απειλώντας με οικονομική καταστροφή την Ελλάδα, αντίστοιχη εκείνης του 2021 ή και του 2020 ακόμα –όταν λόγω πανδημίας η χώρα (επι-) ζούσε χωρίς να υπάρχει Τουρισμός.

Διαβάστε ακόμη

Γονικές παροχές – Δωρεές: Έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων που έγιναν το προηγούμενο εξάμηνο

Πλειστηριασμοί: Πόλεμος χαρακωμάτων με τράπεζες και funds

Το πρώτο τσιλιμπούρδισμα, η μάχη της Κέρκυρας, η Κομισιόν και τα κανάλια και το όχημα για τα σκουπίδια 

Exit mobile version