Ενημέρωση και εξηγήσεις για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των παροχών και την πορεία της ελληνικής Οικονομίας καλείται να δώσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group, το οποίο συνεδριάζει την Δευτέρα στη Βαρσοβία, όπου θα εξετάσει και επισήμως την 3η μεταμνημονιακή Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών για τη χώρα μας.
Από τις 5 Ιουνίου που δημοσιοποιήθηκε η 3η Έκθεση Αξιολόγησης και το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την Ελλάδα, δεν είχε συνεδριάσει ως τώρα το EWG και, άρα, τα κείμενα αυτά δεν έχουν ακόμα συζητηθεί ενδελεχώς σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη –καθώς οι συζητήσεις μετά τις ευρωεκλογές επικεντρώθηκαν κυρίως στα προβλήματα της Ιταλίας.
Ήδη όμως, από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν τρεις εβδομάδες, προκλήθηκε άμεσα η αντίδραση των κ.κ. Ρέγκλινγκ, Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% δεν θα επιτευχθεί εφέτος, προειδοποιώντας έμεσα και για την ανάγκη λήψεως πρόσθετων μέτρων στο β΄εξάμηνο.
Επί της ουσίας όμως, η Έκθεση είναι πλέον ξεπερασμένη και δεν ισχύει σε πολλά σημεία, καθώς στο μεσοδιάστημα αφότου συντάχθηκε, η κυβέρνηση έχει προβεί και σε “έξτρα” παροχές στο παραένα των εκλογών.
Πλην των άλλων, συνεχείς ανατροπές έχουν σημειωθεί και στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Με βάση τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στις 16 Μαΐου (ν.4611/2019) η Έκθεση των θεσμών στις 5 Ιουνίου προέβλεπε «τρύπα» 1,1 δισ. ευρώ στην είσπραξη φόρων εξ αιτίας της ρύθμισης. Αντιθέτως ο κύριος Τσακαλώτος στη Βουλή δήλωσε ότι προβλέπει επιπλέον έσοδα 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή προκύπτει τεράστιο «χάσμα» 1,4 δισ. ευρώ, στις εκτιμήσεις θεσμών και κυβέρνησης.
Με τα βάση τα ως 5 Ιουνίου ισχύοντα, η ρύθμιση για χρέη στην εφορία θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει από χθες. Μετά την δημοσίευση της Έκθεσης όμως, δόθηκε παράταση στη ρύθμιση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι 30 Νοεμβρίου. Επιπλέον, με ΠΝΠ που υπογράφηκε 10 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προστέθηκαν στις 120 δόσεις και τα χρέη των επιχειρήσεων.
Ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν την εικόνα ότι μετά τις εξελίξεις αυτές αλλά και λόγω της προεκλογικης χαλάρωσης, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων στις πρώτες εβδομάδες έπεσε αισθητά, αφού από 4 εκατομμύρια οφειλέτες είχαν υποβληθεί μέχρι πριν λίγες μέρες περίπου 200.000 αιτήσεις μόλις (1 στους 20). Έτσι θα πρέπει σήμερα να επανεκτιμήσουν με νεώτερα στοιχεία αν το χάσμα των 1,4 δισ. ευρώ παραμένει, περιορίζεται ή διευρύνεται.
Η συζήτηση συμπίπτει με την λήξη του άτυπου moratorium κυβέρνησης και τραπεζών για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Στην Έκθεση των θεσμών γίνεται εκτενής αναφορά για το ζήτημα αυτό. Σε ειδικό κεφάλαιο περιέγραφαν την απογοήτευσή τους για την ως τώρα χαλάρωση που είχε επέλθει στους πλειστηριασμούς κατοικιών (προεκλογικά τουλάχιστον) δεδομένων και των στόχων που έχουν τεθεί στις τράπεζες για μείωση των επισφαλειών από «κόκκινα δάνεια», οι οποίοι θα πρέπει να καλυφθούν στο β΄εξάμηνο και μέχρι το τέλος το έτους.