search icon

Οικονομία

Το εμβόλιο «ξαναγράφει» τον προϋπολογισμό

Φρένο στην ύφεση του Δ΄τριμήνου, εκτίναξη ανάπτυξης το 2021 - Προϋπολογισμό ξανά αποκτά η χώρα, αν επιβεβαιωθούν οι ελπίδες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης

«Ελπίζουμε στο καλύτερο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι για το χειρότερο»… Τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ελάχιστες ώρες εχθές πριν την αποκάλυψη για το νέο εμβόλιο, αποτυπώνουν ότι το σήμερα και το αύριο της Οικονομίας κρέμεται από μια κλωστή.

Όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται και το εμβόλιο καθυστερεί, ο Προϋπολογισμός αναθεωρείται επί τα και η διετία 2020-2021 εξελίσσεται χειρότερα από όσο φαινόταν. Η ανάκαμψη φρενάρει ή ακυρώνεται. Μετά την πτώση του 2020, απομακρύνεται  ισοσκελισμός με ανάκαμψη τύπου «V» και η χώρα οδηγείται σε σκαμπανεβάσματα τύπου «W» ή –το χειρότερο- κατάρρευση και στασιμότητα «στα πατώματα» για χρόνια, τύπου «L».

Όλα αλλάζουν όμως, αν επιβεβαιωθεί πως το εμβόλιο έρχεται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ως τον Γενάρη. Το τέλος της αβεβαιότητας θα έφερνε Προϋπολογισμό Ανάκαμψης -και όχι ανάταξης και μέτρα «ασπιρίνες» δια πάσα νόσο και κάθε επόμενο μικρό ή μεγάλο lockdown.

«Όλα εξαρτώνται από την υγειονομική κρίση» έλεγε χθες το μεσημέρι ακόμα ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Οι εκτιμήσεις της ΕΕ δείχνουν  ισχυρή Ανάπτυξη το 2021 και ακόμα πιο ισχυρή ειδικά  για την Ελλάδα στο βασικό σενάριο, αλλά όσο οι χώρες μπαίνουν σε 2ο lockdown και νέα περιοριστικά μέτρα, η ανάκαμψη που προσδοκάται συρρικνώνεται».

«Αλλά αυτό ακριβώς» λέει ο υπουργός Οικονομικών, «αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης να ρίχνει όπλα και πολεμοφόδια, αλλά και να κρατά αποθέματα για μετά (…) Ήδη ανακοινώσαμε ένα γενναίο πακέτο 3,3 δισ. ευρώ, αλλά κρατάμε και πολεμοφόδια για τη συνέχεια».

Τα πάντα παραμένουν εύθραυστα, αλλά αν η έγκριση του εμβολίου αποτελέσει το «βασικό σενάριο» των οικονομικών προβλέψεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, τότε ακόμα και η «βουτιά» στο δ΄τρίμηνο λόγω του lockdown μπορεί να μετριαστεί, λόγω προσδοκιών ανάκαμψης που θα σημάνουν πρόδρομες επενδύσεις και παραγγελίες μέσα στο 2020.

Και επιπλέον  όμως, όπως πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο, μετριάζεται και το αρνητικό «carry over» του 2020 στο 2021, δηλαδή η επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει με λιγότερη αρνητική ψυχολογία, πέρα από τα αληθινά τραύματα που ήδη φέρει στο κορμί της η πολύπαθη ελληνική οικονομία. Και τότε θα φανεί αν θα είναι τότε «ανοικτή», για να ακολουθήσει και η ελληνική οικονομία ένα άλμα ανάκαμψης που μπορεί να συμπαρασύρει όσες χώρες βρεθούν στην «πρώτη ταχύτητα» των εξελίξεων διεθνώς, στις αρχές του 2021.

Exit mobile version