search icon

Οικονομία

Τιμές φρούτων: Γιατί το 0,70€ του παραγωγού στα μήλα καταλήγει 1,70€ στον καταναλωτή

Τα ενδιάμεσα κόστη, οι επιβαρύνσεις από εργατικά και φορολογία και οι διαμαρτυρίες παραγωγών και καταναλωτών- Τι υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών για το τελικό κόστος και το κέρδος των εμπόρων

Απάντηση στις διαμαρτυρίες παραγωγών και καταναλωτών για την εκτόξευση των τιμών των φρούτων από το χωράφι στο ράφι των καταστημάτων δίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ).

Σε σχετική του ανακοίνωση, παρουσιάζει τις σταδιακές επιβαρύνσεις, που εκτοξεύουν το τελικό κόστος των φρούτων για τον Έλληνα καταναλωτή σε τιμές υπερδιπλάσιες από αυτές που στοιχίζουν, όταν πωλούνται από τους παραγωγούς.

Ο ΣΕΚΛΑ χρησιμοποιεί το παράδειγμα των μήλων στάρκιν, μίας ποικιλίας ιδιαίτερα δημοφιλούς στην Ελλάδα, για να καταδείξει την ανοδική πορεία των τιμών από το χωράφι στο ράφι ακόμα και χωρίς μεσάζοντες. Παράλληλα υποστηρίζει ότι το κέρδος των εμπόρων αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του τελικού κόστους των προϊόντων.

«Συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70€ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70€ το κιλό» αναφέρει η ανακοίνωση και εξηγεί:

Η πορεία έχει ως εξής:

·         0,70€/κιλό παραγωγός

·         0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής

·         0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία

·         0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο

·         0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)

·         0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας

·         0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων

Νίκος Καλόγρης

«Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70€» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης.

«Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη την πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35€/ κιλό.

Πολλές φορές ακούμε στον δημόσιο διάλογο για την επιβάρυνση των φρούτων και λαχανικών από υπερβάλλουσες χρεώσεις, οι οποίες φέρνουν από τη μια πλευρά τους παραγωγούς να απορούν αλλά και τους καταναλωτές να δυσανασχετούν για τις υψηλές τιμές στην απόκτηση των αγαθών. Το παράδειγμα το οποίο δίνει ο ΣΕΚΛΑ στη δημοσιότητα αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, ώστε οι δημοσιολογούντες να γνωρίζουν και να μην παραπληροφορούν καταναλωτές, παραγωγούς και πολιτεία για την αξία των προϊόντων μας.»

Το κόστος των τροφίμων – και συγκεκριμένα των νωπών φρούτων- αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που κρατούν υψηλά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 2,9%, με σημαντικές ανατιμήσεις να καταγράφονται σε ενέργεια, τρόφιμα και κόστος στέγασης.

Στα τρόφιμα, συγκεκριμένα, μετά το ελαιόλαδο (38,9%), οι υψηλότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα νωπά φρούτα (αύξηση τιμών κατά 9,1% σε σχέση με το Σεπτέμβριου του 2023).

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Η θετική έκπληξη της Ελλάδας (γραφήματα)

ΟΣΕ: Πράσινο φως στον ψηφιακό μετασχηματισμό ύψους €36 εκατ.

Praktiker Hellas: Αρνείται τις κατηγορίες περί παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version