Την παράταση για για δύο μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, της δυνατότητας των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα να εφαρμόζουν την τηλεργασία, δίνει η υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, αναμένεται και νομοθετική διάταξη που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα εργοδοτών και εργαζομένων κατά την εξ αποστάσεως εργασία, ακόμη και μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, καθώς πολλοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η τηλεργασία ήρθε και στη χώρα μας για να μείνει.
Συγκεκριμένα, με την κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του –μονομερώς– ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την έναρξη της πανδημίας, στα μέσα Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι οι εργοδότες που, έως τις 30/9/2020, θα καθορίσουν με απόφασή τους ότι η εργασία κάποιου θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας υποχρεούνται να υποβάλουν, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου, το ειδικό έντυπο που απαιτείται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», βάσει των προωθούμενων διατάξεων, η προσφυγή στην τηλεργασία δεν θα μπορεί να αλλάζει τη φύση της σύμβασης εργασίας, ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στη σχετική ρύθμιση θα υπάρχει ρητή αναφορά στις υποχρεώσεις τήρησης του νόμιμου ωραρίου εργασίας, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τηλεργασίας είναι η δυσκολία διαχωρισμού ελεύθερου-προσωπικού χρόνου και χρόνου εργασίας, ενώ θα συσταθεί και ειδικό τμήμα ελέγχου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Στις υπό κατάρτιση διατάξεις περιλαμβάνεται και αυτή που ορίζει την απαγόρευση χρήσης κάμερας για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου.
Κλιμακωτό ωράριο και τηλεργασία στο Δημόσιο
Στο μεταξύ, την επαναφορά του κλιμακωτού ωραρίου στον Δημόσιο Τομέα και την τηλεργασία για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων καθηγητη Σωτήρη Τσιόδρα.
Στόχος του «σπαστού» ωραρίου των εργαζομένων, η αποφυγή του συνωστισμού στα γραφεία καθώς και στα μέσα μεταφοράς, καθώς οι υπάλληλοι στο εξής θα προσέρχονται στις υπηρεσίες με διαφορά μίας ώρας, άλλοι στις 7π.μ., άλλοι στις 8πμ και άλλοι στις 9π.μ.