Εκτεταμένες αλλαγές στα τιμολόγια των πακέτων δεδομένων εξετάζουν άμεσα οι εταιρείες κινητής, μετά και την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των εταιρειών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΝΜ, ως προς τις χρεώσεις η παραίνεση του πρωθυπουργού προς τις εταιρίες ήταν να εξετάσουν την παροχή σημαντικά περισσότερων δεδομένων στην ίδια τιμή ώστε τα τιμολόγια να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά. Οι εκπρόσωποι των εταιριών απάντησαν πως θα το εξετάσουν άμεσα και θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις – αλλά αυτές θα γίνουν από κάθε εταιρία μεμονωμένα, στα πλαίσια της εμπορικής πολιτικής τις κάθε μιας και του ανταγωνισμού . Κύκλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής έχουν διατυπώσει ένα στόχο για διπλασιασμό δεδομένων με τα ίδια τιμολόγια.
Όσον αφορά τα συγκριτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στις χρεώσεις δεδομένων, οι επικεφαλής των εταιριών κινητής είπαν στον Πρωθυπουργό ότι ο τρόπος αποτύπωσης των τιμοκαταλόγων και η σύγκρισή με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τους αδικεί. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε μια κατακερματισμένη αγορά όπως η Ελληνική, είπαν, οι οποίες δεν αποτυπώνονται στις έρευνες με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται με υψηλότερα τιμολόγια.
Ένα μεγάλο ζήτημα που ανέδειξαν οι εταιρίες ήταν το θέμα της υψηλής φορολογίας των υπηρεσιών τους. Χαρακτηριστικά είπαν ότι υπάρχουν λογαριασμοί ύψους 50 ευρώ στους οποίους οι φόροι πλησιάζουν τα 40. Χωρίς την επιβάρυνση των φόρων οι τιμές στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ωστόσο πρόσθεσαν ότι παρακολουθούν την προσπάθεια της κυβέρνησης και εκτιμούν τις νομοθετική τακτοποίηση του καθεστώτος των κεραιών – το οποίο ήταν θολό για χρόνια – και έχουν κάθε πρόθεση να συνεισφέρουν από την πλευρά τους.
Γιατί είναι σημαντικό
Το μέτρο αυτό έχει στόχο την ενθάρρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω κινητού, η οποία σήμερα μπορεί να περιορίζεται εξαιτίας του υψηλού κόστους, με σκοπό η χώρα να βελτιώσει τη θέση της σε διάφορες επιμέρους κατατάξεις, σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών, την ανταγωνιστικότητά της κ.ο.κ.
Σημειώνεται ότι ήδη ώς έναν βαθμό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση της νέας πολιτικής αύξησης του όγκου δεδομένων, διαφημίζοντας νέα πακέτα στα οποία η διαθεσιμότητα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Όπως αναμενόταν, στην ατζέντα της συζήτησης, μεταξύ άλλων, τέθηκε και το κόστος τηλεφωνίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ.
Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία, καθώς και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας. Η συζήτηση έγινε σε παραγωγικό κλίμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη προϊδεάσει τους υπεύθυνους των εταιρειών για τις προθέσεις του, ζητώντας από τις εταιρείες να ρίξουν τις τιμές, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις της Ελλάδας στους δείκτες ευρυζωνικότητας και ψηφιακής οικονομίας.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής. Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.