Τον δρόμο για νέες αναβαθμίσεις ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης να προβεί εχθές η χώρα σε μια -ακόμη- πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους, με στόχο την περαιτέρω και ταχύτερη μείωσή του, αλλά και την ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τόκους 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα πλήρωνε ως το 2028 στους ευρωπαίους δανειστές.

Η χθεσινή ήταν η έκτη κατά σειρά αποπληρωμή δανείων των Μνημονίων από το 2019 και μετά. Συνολικά η Ελλάδα έχει προπληρώσει πρόωρα 24 δισ. ευρώ. Χθες αποπληρώθηκαν υποχρεώσεις που, κανονικά, έπρεπε να καταβληθούν στα έτη 2026, 2027 και 2028, συνολικού ύψους 7,935 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή διακρατικών δανείων από το πρώτο «πακέτο διάσωσης» του 2010 για την Ελλάδα (Greek Loan Facility – GLF).

Τα δάνεια αυτά έχουν κυμαινόμενο (υψηλό) επιτόκιο. Η Ελλάδα όμως έχει προεξοφλήσει και άλλα 7,9 δισ. κατά τα έτη 2022 και 2023. Μαζί με τη 3η εξόφληση (χθες) συνολικά κατέβαλε 15,87 δισ. ευρώ και απομένουν υπόλοιπα 31,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως έκανε και άλλες 3 προπληρωμές στα δάνεια του ΔΝΤ. Προκατέβαλε 8,170 δισ. ευρώ συνολικά, το 2019, το 2021 και τον Δεκέμβριο 2022. Με την τελευταία πληρωμή εκείνη μάλιστα, η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως ό,τι χρωστούσε από δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ.

Τι αλλάζει

Η 6η πρόωρη αποπληρωμή έγινε χθες εφάπαξ «μια και έξω» και ωφελεί στο χρέος, αφαιρώντας χρεολύσια και τόκους τους οποίους θα πλήρωνε στα επόμενα χρόνια η χώρα. Καλύφθηκε από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των 45 δισ. ευρώ που διατηρεί η χώρα, και απομένουν άλλα 38 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η δυνατότητα της χώρας να αποπληρώνει χρέη 8 δισ. πριν την ώρα τους, δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυνατότητα να κάνει άλλες δημοσιονομικές δαπάνες ή παροχές που, είτε είναι μόνιμες και επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο είτε όχι, δεν ελαφρύνουν αλλά επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και το δημόσιο έλλειμμα.

Η κίνηση αυτή της Αθήνας θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την πορεία της χώρας. Το 2024 «κλείνει» με αυτή την εντυπωσιακή είδηση που αφορά στην «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής Οικονομίας, που ήταν και παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος.

Όχι τυχαία ο Οίκος Scope που αναβάθμισε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, σημείωνε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και το 2ο υψηλότερο στον κόσμο (μετά την Ιαπωνία), αλλά η μείωσή του κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται η ταχύτερη στον κόσμο και ανοίγει το δρόμο για νέες αναβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης.

Επαινετικά ήταν τα σχόλια και των μεγάλων πιστωτών της χώρας (ESM και EFSF) που ενέκριναν να γίνει πρόωρα χθες η αποπληρωμή, καθώς η συμφωνία απαλλάσσει τη χώρα από τόκους σχεδόν 150 εκατ. ευρώ και επιτρέπει στην Ελλάδα να αξιοποιήσει και μέρος (5 δισ. ευρώ) του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ, το οποίο είχε δημιουργηθεί με εντολή των δανειστών το 2018 και επιβαρύνει με τόκους κάθε χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς ακόμα ως τώρα η χώρα να επιτρέπεται να τα διαθέσει ολοσχερώς για να εξοφλήσει χρέη της.

Μόλις προχθές, πάντως, το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) μετέδιδε πως «η Αθήνα αποπληρώνει πρόωρα 8 δισ. ευρώ από δάνεια βοήθειας», εξηγώντας ότι με την χθεσινή καταβολή εξοικονομούνται εκατομμύρια ευρώ από τόκους ετησίως, οδηγώντας σε μείωση του χρέους της χώρας στο 154% του ΑΕΠ ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τονίζει μάλιστα ότι «ακόμη και μετά την πρόωρη αποπληρωμή της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Χατζηδάκης θα έχει αποθεματικό ρευστότητας περίπου 30 δισ. ευρώ», γεγονός που καταδεικνύει την πολύ κατάσταση της οικονομίας της χώρας παρά το υψηλό ποσοστό χρέους της. Αναφέρει πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι «βιώσιμο» γιατί, παρότι υψηλό, έχει πολύ ευνοϊκή διάρθρωση, καθώς περίπου τα 3/4 δημοσίου χρέους κατέχονται από θεσμικούς πιστωτές (όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας- ESM) και με επιτόκια μόνιμα χαμηλά. Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από Γαλλία, Ιταλία ή και χώρες όπως το Βέλγιο και η Αυστρία που, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αναμένεται να δουν το δείκτη χρέους τους να αυξάνεται κι άλλο μέχρι το 2034. Και αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η Ιταλία θα είναι εκείνη που θα διαδεχθεί στα προβλήματα δημόσιου χρέους την Ελλάδα.

Παράλληλα και η γερμανική εφημερίδα ZEIT έγραφε πως επίκειται νέα πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους με 5 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα φαίνεται να έχει μετατραπεί μέσα σε μια δεκαετία από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, σε πρότυπο μαθητή».

Διαβάστε ακόμη

Το αληθινό Survivor του Κώστα Πηλαδάκη (pics)

Εξάρχου: «Το μετρό της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί το μεγάλο comeback της AKTOR»

Orloff Spa: Από το ιστορικό αρχοντικό της Υδρας σε Αθήνα και Κηφισιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα