search icon

Οικονομία

Τι κρύβει και τι φέρνει η ιστορική για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup

Λευκός καπνός για την ελάφρυνση του χρέους - 725 εκατομμύρια θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία - Το τέλος των Μνημονίων, αρχή νέων προκλήσεων - Μητσοτάκης: Σημαντική στιγμή που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου (vid)

Μετά από 3 Μνημόνια ….και μισό (με μισούς ελέγχους και δόσεις ανά εξάμηνο αντί για τρίμηνο)  και τώρα τι; Χωρίς πια τρόικα, κουαρτέτο ή θεσμούς, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, milestones ή ορόσημα -τα οποία χθες το Eurogroup αποφάσισε πως έκλεισαν όλα,  χωρίς προγράμματα, διαπραγματεύσεις και email Χαρδούβελη ή Βαρουφάκη, χωρίς άλλες εκταμιεύσεις  δόσεων μετά την έγκριση και της τελευταίας ύψους 725 εκατομμυρίων ευρώ από ANFA’s και SMP’s, η χώρα αναζητάει πλέον νέους στόχους και προκλήσεις: να σταθεί στις αγορές, να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, να αντέχει στις κρίσεις, να διατηρήσει την ανάπτυξη, να διαφυλάξει την κοινωνική αλλά και την τραπεζική ευστάθεια….

Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν ουσιαστική αλλά και συμβολική για τη χώρα μας. Εκτός από τα 725 εκατομμύρια που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, πρακτικά απελευθέρωσε τη χώρα και από ένα επιτοκιακό βάρος (step up margin) 2% σε δάνειο από τον EFSF που αντιστοιχεί σε άλλα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Ελλάδα θα τα πλήρωνε από το 2023 μέχρι το 2049.

Κυρίως όμως, σημαίνει ότι 12 χρόνια μετά από το α΄μνημόνιο , 10 χρόνια μετά από το β΄μνημόνιο και  7 χρόνια μετά το γ΄μνημόνιο, η Ελλάδα θα πορεύεται πλέον με βάση μόνον γενικούς κανόνες που ισχύουν για τα ελλείμματα που ισχύουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, αλλά και κάποιους επιπλέον για τα πλεονάσματα, οι οποίοι αφορούν μόνο τις υπερχρεωμένες χώρες όπως την Ελλάδα, την Ιταλία κλπ.

«Είναι μια ιστορική στιγμή» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα στέκεται «στα δικά της πόδια». Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της. «Εξαιρετικά νέα»  χαρακτήρισε την απόφαση ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από όσα περιμέναμε πριν 4 χρόνια» επεσήμανε και ο νέος επικεφαλής του ESM κ. Πιερ Γκραμένια.

Με την απόφαση αναγνωρίζεται ότι, μετά την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και την ελληνική οικονομία, τονίζει και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Εν μέσω θύελλας όμως και χωρίς την «ομπρέλα» των Μνημονίων, το Eurogroup καλεί την Αθήνα να μην εγκαταλείψει την οδό των μεταρρυθμίσεων, για να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε νέο κίνδυνο ή πρόκληση.

Η πρώτη «μεταμνημονιακή» Έκθεση της Κομισιόν  για τη χώρα μας ξεχωρίζε και συγκεκριμένα μέτωπα όπου πρέπει να πέσει το βάρος των μέτρων πολιτικής, όπως:

·        δημιουργία και λειτουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων,

·        αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας υγείας,

·        κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας,

·        εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες

·        εφαρμογή του sale and lease back και ολοκλήρωση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup σηματοδοτεί όμως και ένα πέρασμα σε μια νέα φάση της κρίσης: ενώ για την υπόλοιπη Ευρώπη προβλέπεται να μπει σε τεχνική ύφεση (sic) για την Ελλάδα προβλέπεται διατήρηση της δυναμικής της οικονομίας κυρίως  χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρόλα αυτά το Eurogroup ζητά σταδικά απόσυρση των μέτρων στήριξης και ειδικά των «οριζόντιων». Και ειδικά για τις τιμές Ενέργειας, συστήνει να μπει πλαφόν και με κριτήρια μόνο να δίδεται βοήθεια σε όσους την έχουν περισσότερη ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη

Cheniere: Θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ

Οκτώ δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτοδυναμία, οι τραπεζίτες πιέζονται, το δράμα της Frigoglass και οι ελληνικές… φούντες στο Λονδίνο 

MyDATA: Δηλώσεις ΦΠΑ «πριν από σας για εσάς» (pics)

Exit mobile version