Του Διονύση Αντωνέλλου

Στους πέντε παράγοντες κλειδιά και τους κίνδυνους για την ελληνική οικονομία αναφέρεται στην έκθεσή του το ΔΝΤ, οι οποίοι όπως υποστηρίζει το ταμείο αν επιβεβαιωθούν μπορούν να τινάξουν το ελληνικό πρόγραμμα στον αέρα.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με την έκθεση, φοβάται την μεταρρυθμιστική κόπωση, την ασθενή ανάπτυξη, την αποτυχία της ολοκλήρωσης του προγράμματος λόγω της ασταθούς πολιτικής κατάστασης, την μεταβλητότητα στην παγκόσμια οικονομία αλλά και την ασθενή ανάπτυξη της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, ενώ την ίδια ώρα προτείνει τις λύσεις που θεωρεί απαραίτητες για να περάσει η ελληνική οικονομία τις συμπληγάδες.

Παρόλο που το ΔΝΤ παραδέχεται την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, την ίδια ώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα στενωπό της ελληνικής οικονομίας αν αργήσουν και άλλο οι μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Η όποια απόρριψη του μνημονίου εξαιτίας της μεταρρυθμιστικής κόπωσης υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει, σύμφωνα με το σενάριο του ΔΝΤ, σε νέες πιέσεις στον τραπεζικό τομέα ή ακόμα και σε έξοδο από την ευρωζώνη

Μία χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη υπάρχει ο φόβος, σημειώνεται στην έκθεση, να πλήξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ανακούφισης του ελληνικού χρέους.

Η ρύθμιση του χρέους θα ήταν δυνατό, σημειώνει το ΔΝΤ, να περιπλέξει εξαιτίας της ασθενούς ανάπτυξης αλλά και το μέγεθος των απαιτούμενων μέτρων που έχει επηρεάσει δραστικά την ελληνική οικονομία, περισσότερο, όπως αναφέρεται, από το αναμενόμενο.

Το ΔΝΤ προτείνει μείωση των φόρων και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της ασθενικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θεωρεί αναγκαία και την αναπροσαρμογή των δαπανών σε Υγεία και Επενδύσεις, όπου όπως σημειώνεται είναι δυνατή η χρησιμοποίηση κεφαλαίων από την Ε.Ε..

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ δεν παραβλέπει τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνεχής, κίνδυνο όμως που χαρακτηρίζει ως όχι ιδιαίτερα υψηλό (medium) ενώ φοβάται την πιθανή φυγή κεφαλαίων αν συνεχιστεί η αναταραχή στο οικονομικό πεδίο γενικότερα.

ekthesi_1.JPG