search icon

Οικονομία

Τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν οι μη μισθωτοί

Στα 215-230 ευρώ η κατώτατη εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών - Επιλογή κλάσης εισφορών από τον ίδιο τον ασφαλισμένο

Αύξηση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς που καταλογίζεται στο 80%-85% των ελευθέρων επαγγελματιών , αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και αγροτών θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό που αναμένεται να προωθηθεί εντός του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο  κατ΄εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, θα αποσυνδεθεί η εισφορά από το εισόδημα και τα χρόνια ασφάλισης και θα επιστρέψουν οι ασφαλιστικές κλάσεις.

Όπως προανήγγειλε  ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το νέο πλαίσιο για τις εισφορές των μη μισθωτών  «θα είναι ότι πιο απλό, δε θα είναι συνδεδεμένο με τα χρόνια και το εισόδημα, θα παρέχει ελευθερία και επαρκείς συντάξεις».

Συγκεκριμένα η κατώτερη κλάση που θα είναι υποχρεωτική θα αυξηθεί σε περίπου 215-230 ευρώ  από τα 185.18 ευρώ που είναι σήμερα   (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).

Οι επόμενες 5-6  κλάσεις θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές, πιθανότατα όμως χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα, και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις. Ο ασφαλισμένος, επαγγελματίας , επιστήμονας , αγρότης  θα μπορεί να επιλέγει σε ποια κλάση θα ασφαλιστεί και θα μπορεί να αλλάζει μια κατηγορία ανά έτος.  Η αύξηση της κατώτερης εισφοράς θεωρήθηκε απαραίτητη καθώς οι δανειστές επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι η όποια συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι η απλούστευση των διαδικασιών και η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ. Όπως υπολογίζεται οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Την ίδια ώρα το ΚΕΑΟ που εισέπραξε 5-6 δις οφειλές την προηγούμενη 5ετία θα συνεχίσει να εφαρμόζει αναγκαστικά μέτρα κατά των κακοπληρωτών οι οποίοι θα «εμφανίζονται» στη υπό σύσταση «μαύρη λίστα» Αντίθετα οι συνεπείς επιχειρηματίες που καταβάλλουν τις εισφορές και εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία θα συμπεριληφθούν στη λευκή λίστα και θα επιβραβεύονται με γραφειοκρατικές διευκολύνσεις και απουσία ελέγχων.

 

Exit mobile version