Ένα νέο όπλο για την ψηφιακή παρακολούθηση της αγοράς αποκτά η εφορία. Πρόκειται για τα ψηφιακό δελτίο αποστολής που, σταδιακά, θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και επιχειρηματικούς κλάδους δραστηριότητας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, θέτοντας από χθες σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της σχετικής απόφασης.
Προσχέδιο απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζει ότι τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο πριν την έναρξη της διακίνησης στην πλατφόρμα myDATA, και το «κύκλωμα» κλείνει με την παραλαβή των προϊόντων από την οντότητα, η οποία έχει κάνει την παραγγελία.
Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης λαμβάνουν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATA, ενσωματώνουν QR Code, ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης.
Σε πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όμως, η εφαρμογή θα επεκταθεί, ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας.
Με τον τρόπο αυτόν, η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε αγαθό που διακινείται ανά πάσα στιγμή καθ’ όλη της διαδικασίας μετακίνησης και παράδοσης του. Η ΑΑΔΕ δίνει ήδη τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής μέσω της εφαρμογής Timologio. Επίσης, ζητεί τις παρατηρήσεις από τις επιχειρήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί ένα σαφές και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα καθολικής και υποχρεωτικής εφαρμογής.
Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο, ακόμα και από το φθινόπωρο, να καθιερωθεί η υποχρεωτική έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους, πιθανότατα με κριτήρια τζίρου, ενώ το ΥΠΕΘΟ θα αναλάβει να νομοθετήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα καθολικής εφαρμογής σε όλη την αγορά, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης.
Το αργότερο από το 2025 το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα είναι υποχρεωτικό για όλους, με αυστηρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.
Διαβάστε ακόμη:
Θεόδωρος Δουζόγλου: Mε νέα ομάδα το πλάνο ανάπτυξης στη φιλοξενία 5 αστέρων (pics)
Περιστέρης: Έχουμε προτάσεις για την Αττική οδό, προς το παρόν δεν εξετάζουμε την είσοδο τρίτων
Σαράντης: Μπαίνει στην αγορά της Σ. Αραβίας – Με ρυθμό 32% η ανάπτυξη των εξαγωγών (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ