search icon

Οικονομία

Τι αλλαγές φέρνει τροπολογία του ΥΠΕΝ για τους δασικούς χάρτες

Η νέα ανάρτηση δασικών χαρτών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί κλιμακωτά, έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 

Η παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων και η εκκρεμότητα των αυθαίρετων οικισμών

Της Μαριάννας Τζάννε

Με την ανάρτηση του 17% της Επικράτειας στα μέσα Οκτωβρίου, θα συνεχιστεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανοίγοντας τις πληγές της διαδικασίας κατάρτισης των δασικών χαρτών που ανέδειξε η α’ φάση για το 35% της χώρας σε περιοχές, όπως η Ανατολική Αττική και οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς. Η νέα ανάρτηση δασικών χαρτών υπολογίζεται να ολοκληρωθεί κλιμακωτά, έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει μερική κύρωση των χαρτών -όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις- στα τέλη Νοεμβρίου.

Δύο στοιχεία, φέρνει στην επιφάνεια η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Το πρώτο είναι η υποβοήθηση των πολιτών κατά την διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, στις οποίες περνά η σκυτάλη των δασικών χαρτών και το δεύτερο είναι το μέλλον των αυθαίρετων οικισμών μέσα στα δάση. Η υπουργική απόφαση Τσιρώνη με την οποία εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών οι αυθαίρετοι οικισμοί (βαπτίστηκαν οικιστικές πυκνώσεις), βρίσκεται στα χέρια της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία θα αποφανθεί εάν συμφωνεί με την απόφαση του Ε’ τμήματος που έκρινε μέσα στο καλοκαίρι αντισυνταγματική τη ρύθμιση.

Ωστόσο σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην βουλή και θα συζητηθεί σήμερα, επιχειρείται η θωράκιση της απόφασης αυτής, η οποία θα αποκτήσει ισχύ νόμου. Με τον τρόπο αυτό υποστήριξε ο κ. Φάμελλος, δημιουργείται ασφάλεια δικαίου. Τίποτα όμως δεν διασφαλίσει την επόμενη μέρα των ιώδη οικισμών όπως είναι το χρώμα με το οποίο έχει “βάψει” τις οικιστικές πυκνώσεις το υπουργείο στους δασικούς χάρτες. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε χθες αόριστα στην σύσταση επιτροπής που θα κληθεί να επεξεργαστεί την πραγματικότητα των οικισμών αυτών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς του ΟΤΑ ότι δεν θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και ότι δασικές εκτάσεις εντός των επίμαχων περιοχών θα συνεχίζουν να υπάγονται στην δασική νομοθεσία. Πρόκειται για νέα νομοθετική ρύθμιση για την οποία αναμένονται εξελίξεις μέχρι τα τέλη του έτους.

Με βάση την ρύθμιση Τσιρώνη, ο ελάχιστος αριθμός συγκέντρωσης κτιρίων για το περίγραμμα της οικιστικής πύκνωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50. Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό της επιφάνειας, όταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 50, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 500 τ.μ.

Οταν ο συνολικός αριθμός των κτιρίων είναι μεγαλύτερος των 100, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 1 στρέμμα και όταν είναι μεγαλύτερος των 400, αναλογεί τουλάχιστον ένα κτίριο ανά 2 στρέμματα. Για τον υπολογισμό των επιφανειών δεν υπολογίζονται το μέγεθος της κάθε ιδιοκτησίας αλλά το σύνολο της περιοχής εντός του ιώδους περιγράμματος.

Στις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν και θα γίνουν από το 2017 έως το 2019, συμμετέχουν συνολικά 205 Δήμοι. Ήδη 40 ΟΤΑ, έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν εισάγει τις απαραίτητες πληροφορίες στους χάρτες. Το ΥΠΕΝ θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στους υπόλοιπους 165 Δήμους, επισημαίνοντας ότι θα έχουν περιθώριο, έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017, για να αναρτήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα όριζε την υποβολή των στοιχείων έως τις αρχές του 2017.

Τι αλλαγές φέρνει η τροπολογία

– Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποστέλλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το πιστοποιητικό για το έννομο συμφέρον, τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της, ως και 10 ημέρες μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αυτό αντιμετωπίζει τις δυσκολίες των υπηρεσιών στην χορήγηση εγγράφων αλλά και τις δυσκολίες των τεχνικών συμβούλων στην ικανοποίηση των πελατών τους.

Διευκρινίζεται ότι, πριν την τροπολογία, η υποβολή των στοιχείων έπρεπε να γίνει έως την τελευταία ημέρα της ανάρτησης, κάτι που αναιρούσε την δυνατότητα του πολίτη να μπορεί να υποβάλλει αντίρρηση, έως την τελευταία μέρα, αφού δεν ήταν δυνατή η άμεση ενημέρωση του συστήματος της ΕΚΧΑ ΑΕ από την τράπεζα ότι έχει γίνει η πληρωμή.

– Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία της αντίρρησης, όπως τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κ.λ.π., την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησης από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), κάτι το οποίο επιτρεπόταν και πάλι έως το πέρας της ανάρτησης και δυσκόλευε επαγγελματίες και υπηρεσίες να ανταποκριθούν.

Για τους παραπάνω λόγους και για να ενεργοποιηθεί η διάταξη με ψήφιση του νόμου,με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η ανάρτηση των χαρτών από τις 7 που ήταν αρχικά έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι για ακόμα 18 ημέρες οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία (αντιρρήσεις, πρόδηλα σφάλματα, αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης) και οι 7 Δήμοι (Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Σιθωνίας, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νοτίου Πηλίου) τη δυνατότητα να αναρτήσουν τα όρια των οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων.

Exit mobile version