search icon

Οικονομία

Τhomas Cook: Μετρά πληγές ο ελληνικός τουρισμός από το «φέσι» των €300 εκατ.

Μείζον ζήτημα για τους ξενοδόχους που διατηρούν αποκλειστικές συνεργασίες με τον τουριστικό οργανισμό- Στον «αέρα» 640 εργαζόμενοι στα τέσσερα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας

Εν μέσω πλήρους σύγχυσης, όπως συνεπάγεται το λουκέτο ενός διεθνούς ταξιδιωτικού κολοσσού με ιστορία από τον 19ο αιώνα, ο ελληνικός τουρισμός προσπαθεί να αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών που αφήνει πίσω της η κατάρρευση της Thomas Cook Αγγλίας.

Τα νούμερα για το «φέσι» στις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μία πρώτη εκτίμηση είναι ιδιαιτέρως υψηλά δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο, τον Νο2 στην Ευρώπη, που φέρνει συνολικά στην Ελλάδα στα 2,8 εκατ. επισκέπτες (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του 2018), με τον κύριο όγκο να προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και από άλλες αγορές όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, σκανδιναβικές αγορές κ.τ.λ..

Κατά τις προβλέψεις που βασίζονται στις πρώτες αναγωγές, με βάση και έναν εκτιμώμενο τζίρο κοντά στο 1,2- δισ. ευρώ σύμφωνα με τα νούμερα του 2018 για τον όμιλο, υπολογίζεται μία μαύρη τρύπα για ένα συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση των 300 εκατ. ευρώ ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που είχε στις πληρωμές του ο ταξιδιωτικός οργανισμός και αυτή την στιγμή δεν είναι γνωστές.

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι πιστωτές «τράβηξαν το χαλί» στον βρετανικό όμιλο στις 22 Σεπτεμβρίου, μία αρνητική παράμετρος που θα πρέπει να προσμετρηθεί έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός πραγματοποιούσε τις πληρωμές του μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως είναι κρίσιμη για τους Ελληνες ξενοδόχους η χρονική συγκυρία, που περιλαμβάνει το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- την πλέον κρίσιμη, αντίστοιχα, περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικά, με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα κονδύλι μεταξύ 80- 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι αυτός που δέχεται τους περισσότερους «τριγμούς» από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού, σε ένα ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% αναλογεί στους τουριστικούς πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες.

Μείζον ζήτημα υφίσταται με ξενοδόχους που τυχόν διατηρούν αποκλειστικές συνεργασίες με τον τουριστικό οργανισμό και δή όταν πρόκειται για πιο μικρούς ξενοδόχους, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται οι κοντά στις 640 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι συνολικά, ο όμιλος έχει κάτω από την «ομπρέλα» του συνολικά 48 ξενοδοχεία κάτω από 8 διαφορετικά brands και από αυτά, όπως προαναφέρθηκε, τα τέσσερα αφορούν ιδιόκτητες μονάδες στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες ο οργανισμός για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του. Τα εν λόγω ξενοδοχεία θα κληθούν άμεσα να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα, εφόσον φυσικά επιτύχουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αυτή την στιγμή μετά την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού.

Σημειωτέον ότι πέραν της Thomas Cook Αγγλίας, o όμιλος διατηρεί παρακλάδια και σε άλλες χώρες ανά την Ευρώπη και ακριβώς εδώ φαίνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με δραστηριότητές στις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Τρία σημεία αιχμής

Πάντως, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής αποτύπωση των ζημιών, έχουν σταλεί, κεντρικά από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, σε όλα τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα ερωτηματολόγια για το χρόνο, τη διάρκεια και τα «πακέτα» που είχαν κλειστεί μέσω του ομίλου στη χώρα μας, προκειμένου να υπάρξει μία χαρτογράφηση της κατάστασης που δημιουργεί μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό.

Αυτό είναι και το πρώτο από τα τρία σημεία αιχμής που προτάσσουν οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, όπως φάνηκε και από τις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται από χθές τόσο στην Αθήνα όσο και στους προορισμούς που πλήττονται περισσότερο (Κρήτη, Ρόδος, Κώς, Κέρκυρα). Σε αυτή τη φάση βασικό μέλημα τόσο στο «μέτωπο» του ιδιωτικού τομέα αλλά και από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να διαφυλαχθεί η εικόνα της χώρας προς τα έξω:

«Να μην έχουμε φαινόμενα, που παρατηρήθηκαν σε άλλους προορισμούς όπως π.χ. στην Τυνησία, όπου κρατήθηκαν «όμηροι» επισκέπτες, στους οποίους εμποδίστηκε η έξοδος από την στιγμή που το πρακτορείο δεν είχε προχωρήσει στην εξόφληση της διαμονής τους», όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του κλάδου. Η καλή φιλοξενία όσων εγκλωβίστηκαν στη χώρα και η επιστροφή τους είναι βασικά ζητήματα αφού «η φήμη της χώρας σε αυτού του είδους τις καταστάσεις είναι παραπάνω από σημαντική και οι τουρίστες που ήρθαν σήμερα με την Thomas Cook, αύριο μπορεί να επιστρέψουν με άλλο ταξιδιωτικό οργανισμό ή μεμονωμένα, επομένως είναι σημαντικό να έχουν μία καλή εμπειρία από την Ελλάδα.»

Ένα τρίτο σημείο αιχμής έχει να κάνει με τις ίδιες τις επιχειρήσεις: Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται από χθες στο υπουργείο Τουρισμού προτάθηκε η ανάγκη να υπάρξουν άμεσα οικονομικά μέτρα από την στιγμή μάλιστα που πλησιάζει και το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις. Μεταξύ αυτών είναι καταρχάς η πρόταση από πλευράς των τουριστικών φορέων για παράταση στις πληρωμές (π.χ. ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές κ.τ.λ.) για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Thomas Cook –αυτός είναι κι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο επείγει η λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης.

Ενα ακόμη ζήτημα είναι και η απαλλαγή όσον αφορά τον φόρο διαμονής, τον οποίο δε θα πρέπει, σε καμία περίπτωση να επωμισθούν οι ξένοι επισκέπτες που έχουν «εγκλωβιστεί» στη χώρα μας, ούτε και οι Ελληνες ξενοδόχοι, εφόσον δεν έχουν λαμβάνειν.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του φόρου διαμονής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τα ξενοδοχεία της χώρας μας που ζημιώθηκαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, όπως προέκυψε από την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη η οποία έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

«Αξιολογείται η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για συγκεκριμένες διανυκτερεύσεις, για συγκεκριμένη περίοδο και συγκεκριμένες εταιρίες που υπάρχει το ζήτημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά ,ενώ θα αξιολογηθούν και άλλα πιθανά μέτρα τις επόμενες ημέρες, όταν θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το εύρος του προβλήματος.

Exit mobile version