Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ήταν η εορταστική κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης το Πάσχα, με τα κρεοπωλεία και τα συνοικιακά καταστήματα να αναδεικνύονται στους μεγάλους κερδισμένους των ημερών.
«Ξεπουλήσαμε», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι καταναλωτές που περίμεναν πτώση τιμών στα αμνοερίφια, για αγορές της …τελευταίας στιγμής, «τελικά ή δεν έφαγαν ή τα προμηθεύτηκαν ακριβότερα έναντι αυτών που έκαναν σωστό προγραμματισμό».
Οι φετινές πωλήσεις αμνοεριφίων καταγράφηκαν φέτος αυξημένες κατά 40% συγκριτικά με το Πάσχα του 2019, ενώ κατά 10% ενισχύθηκε η ζήτηση σε πουλερικά. Πτώση 5%-10% σημείωσαν οι πωλήσεις σε χοιρινό και μείωση 40% σε βοειδή. «Τα αμνοερίφια πουλήθηκαν από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία στην τιμή των 8,30-8,80 ευρώ/κιλό, παρά το ότι οι αγορές που έγιναν από τα σφαγεία τη Μεγάλη Πέμπτη ήταν σε υψηλότερη τιμή», σημείωσε ο κ. Κεσίδης.
«Ενώ μέχρι τη Μ. Πέμπτη επικρατούσε “νέκρα”, το διήμερο από τη Μ. Παρασκευή η κίνηση αυξήθηκε», ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ) Άρης Ανδρεάδης. Ο ίδιος απέδωσε, μάλιστα, αυτή την εξέλιξη και στο γεγονός ότι «τελείωσαν τα αρνιά και τα κατσίκια από τα συνοικιακά μαγαζιά και έτσι ο κόσμος αναγκάστηκε να κατέβει στο κέντρο για τις αγορές του».
Πρόσθεσε, δε, ότι τις δύο τελευταίες ημέρες πριν από το Πάσχα, η τιμή των αμνοεριφίων αυξήθηκε σε 9-11,80 ευρώ/κιλό, από 5-7 ευρώ/κιλό «λόγω της ζήτησης». Πάντως, «σε σχέση με το Πάσχα πέρυσι, η κίνηση φέτος καταγράφηκε μειωμένη ως και 80% (στο ιστορικό κέντρο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Μειωμένη κίνηση ως και 40% «είδαν» φέτος οι αρτοποιοί, συγκριτικά με το περσινό Πάσχα, ωστόσο οι παραδόσεις σε βαφτιστήρια «έκαναν θραύση», σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια.
«Το τριήμερο από τη Μ. Πέμπτη, οι φούρνοι δουλέψαμε πολύ καλά. Καλύτερα από το διάστημα αυτό που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊου», σημείωσε και πρόσθεσε: «καταφέραμε να βγάλουμε ένα ποσό για να καλύψουμε κάποιες υποχρεώσεις μας».
Παρά το γεγονός, δε, ότι οι αρτοποιοί δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις φετινές ανάγκες των καταναλωτών ώστε να προσδιορίσουν και την παραγωγή τους, υπήρξε επάρκεια και την τιμητική τους είχαν τα τσουρέκια και τα πασχαλινά βουτήματα, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα, ήτοι 10-13 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι και 12-15 ευρώ/κιλό το γεμιστό.
«Καλύτερα από το προσδοκώμενο, αν και με μείωση 50% σε σχέση με το περσινό Πάσχα», κινήθηκαν τα ζαχαροπλαστεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Μάριο Παπαδόπουλο. «Επισκεψιμότητα είχαμε, αλλά η σακούλα δεν είχε “δύναμη”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι καταναλωτές «ψήφισαν» και φέτος «όλα τα σοκολατοειδή και την τιμητική του είχε το λαγουδάκι που φορά τη μάσκα, προσαρμοσμένο και αυτό στην εποχή που ζούμε», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι τιμές στα ζαχαροπλαστεία κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα, με το απλό τσουρέκι να πωλείται 10-14 ευρώ/κιλό και τα γεμιστά ανάλογα με το βάρος τους ανά τεμάχιο.