Ξανάρχισε η… “γρίνια” των δανειστών προς την κυβέρνηση για μείωση του αποθέματος των απλήρωτων συντάξεων και άλλων χρεών προς τους ιδιώτες, που έχουν “φρακάρει” στα 2,4 δισ. ευρώ.
Λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας το Δημόσιο έριξε τους ρυθμούς πληρωμών εγείροντας έτσι εκ νέου αντιδράσεις από τους θεσμούς που έχουν ανάγει το θέμα σε ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της 12ης αξιολόγησης.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παρά τις νέες κυβερνητικές δράσεις και μέτρα για την αποπληρωμή τους κινούνται σε υψηλά επίπεδα στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το Δημόσιο οφείλει 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. Ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο τέλος Ιουλίου του 2021 να ανέρχονται στο ποσό των 927 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν οφειλές ύψους 470 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο έναντι 356 εκατ. ευρώ στο τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου. Στους ΟΤΑ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο στο ποσό των 153 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των προσαρμογών σε 107 εκατ. ευρώ έναντι 252 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή μειώθηκαν κατά 40%.
Η μείωση απορρέει από την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που βρέθηκαν στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες εκκινώντας τη 12η αξιολόγηση, ζήτησαν και πήραν πληροφορίες από τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Εργασίας για το κατά πόσο προχωρά και αποδίδει ο σχεδιασμός επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών αιτήσεων.
Το ύψος αυτών των οφειλών τον Ιούλιο ανερχόταν στα 359 εκατ. ευρώ αλλά αν εξαιρεθούν οι εισφορές ύψους 92 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται υπέρ του Δημοσίου, του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το καθαρό ποσό περιορίζεται στα 267 εκατ. ευρώ.
Όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, «αν δεν ήταν το σοκ της πανδημίας, οι θεσμοί δεν θα ήταν τόσο ελαστικοί με τις καθυστερήσεις». Τονίζουν δε ότι η νέα αποτίμηση του προβλήματος θα γίνει στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης στις 19-20 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα «κόκκινα χρέη» του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.
Διαβάστε ακόμη
Το game changer στο ΚΙΝΑΛ, το μικρό Ελληνικό, η Dory και η περιπέτεια του Μπουτάρη
«Κούρεμα» ενοικίων: Από Παρασκευή 15 Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις έως και 18 μηνών
Αναβλήθηκε – ξανά – ο πλειστηριασμός για το «σαλέ» των Κουτσολιούτσων