search icon

Οικονομία

Θεοχάρης: «Στενεύει» η εκμετάλλευση σε μικρές παραλίες

«Ζήτημα εθνικής σημασίας, χωρίς καμία υπερβολή», η διευθέτηση του αιγιαλού όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών - Αιγιαλοί: Το στοίχημα της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

«Στενεύουν οι εξαιρέσεις του νόμου για δυνατότητες παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας, και δεν αυξάνονται» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε αντίθετες αναφορές εισηγητών και αγορητών της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός είπε πως σήμερα, με την υφιστάμενη νομοθεσία, «δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των πέντε μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατόν πενήντα τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν σε ισχύ άδειες λειτουργίας επιχείρησης και -κατ’ εξαίρεση- σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δικαίωμα να πάρουν αιγιαλούς».

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Θεοχάρης, «δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση σε όμορη επιχείρηση, όταν το μήκος είναι τέσσερα και εκατόν πενήντα (μέτρα). Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η παραχώρηση του πρώτου εδαφίου στα ξενοδοχειακά καταλύματα, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Άρα, στενεύει η εξαίρεση. Ενώ επιτρεπόταν και σε εστιατόρια, για παράδειγμα, μικραίνει η δυνατότητα».

Ο κ. Θεοχάρης στην ομιλία του χαρακτήρισε τη διευθέτηση του αιγιαλού «ζήτημα εθνικής σημασίας, χωρίς καμία υπερβολή». «Έχουμε ένα μεγάλο φυσικό πλούτο για να τον αφήνουμε έρμαιο σε αυθαιρεσίες, καταπάτηση ή και μπάχαλο». Η θάλασσα, ο ήλιος και η άμμος, σημείωσε είναι «το μεγάλο ατού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Tο λεγόμενο “3S” – Sea, Sun and Sand. Ένα προϊόν, το οποίο απευθύνεται στις οικογένειες, κυρίως των Ευρωπαίων, αλλά και ευρύτερα, ένα προϊόν που είναι σημαντικό και επιτρέπει όλη αυτή την τουριστική ανάπτυξη, την οποία έχουμε βιώσει».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, είπε πως αυτή γίνεται σε περιφερειακά θέματα. Το νομοσχέδιο αυτό «θεσμοθετεί ως παράβαση την παρακώλυση της πρόσβασης στις παραλίες. Ως τώρα το ελληνικό νομικό πλαίσιο δεν είχε αυτή την παράβαση με τις αντίστοιχες κυρώσεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο Κίνημα της ξαπλώστρας. Από τις 21 Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 διενεργήθηκαν 4.500 έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες. Διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις, οι οποίες παραπέμφθηκαν για τις περαιτέρω προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να αποκρυσταλλώσει νομοθετικά όλη αυτή την εμπειρία. Φέρνει ασφάλεια για τους πολίτες και ενισχύει το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης αυτής.

Οι δήμοι δεν χάνουν τα έσοδα που είχαν, με το νέο τρόπο διαγωνισμών θα έχουν λιγότερες ευθύνες και αρμοδιότητες, περισσότερα έσοδα. Άρα, οι δήμοι ενισχύονται αυτήν τη στιγμή. Δημιουργούνται οι Απάτητες Παραλίες που δεν υπήρχαν. Θεσμοθετείται το μοντέλο των μεικτών κλιμακίων που δούλεψε πέρυσι το καλοκαίρι. Οι πολίτες θα έχουν πια δυνατότητες να ελέγχουν το αν τηρείται η νομιμότητα. Σταματάει ο ένας φορέας να πετάει στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις εφαρμογής του Πρωτόκολλου της Βαρκελώνης, ο υφυπουργός υπενθύμισε πως αυτό «έγινε το 2011 και ενώ πέρασαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν το κύρωσαν». Εξήγησε πως «το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης είναι ζήτημα πολεοδομικό, περιβαλλοντικό. Δεν είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου λέγοντας πως για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος «ενισχύεται το επίδομα γέννησης» και συμπλήρωσε: «Υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Για τις εφημερίες των ιατρών, ανέφερε ότι «διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις και μέσα σε στενά δημοσιονομικά περιθώρια ενισχύουμε κάθε φορά αυτούς τους οποίους πρέπει να ενισχύσουμε».

Σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είπε ότι προβλέπεται «ο διαχωρισμός των ευθυνών. Αυτές οι διατάξεις εισάγουν διαφορετικά πρόστιμα σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, ώστε να μπορούν οι ελεγκτές να βρουν ποιος φταίει, ποιος είναι ο υπαίτιος και μόνο εκεί να δίνουν τα πρόστιμα». Σημείωσε πως «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια ουσιαστική ενεργοποίηση της αγοράς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι παρήγορο και γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί αυτή η τάση και το επόμενο διάστημα, ώστε όλοι να συμμορφωθούν σε μια εμβληματική πρωτοβουλία κατά της φοροδιαφυγής. Δεν θα αδικήσουμε κανέναν. Δεν χαριζόμαστε όμως και σε κανέναν».

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Γιατί οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί ευνοούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στα πλοία (γράφημα)

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών η ζήτηση για αγορά κατοικίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version