Των Κωστή Πλάντζου, Μαίρης Λαμπαδίτη
Με διαβεβαιώσεις που ζήτησαν και έλαβαν από τον υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και τον υφυπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλο ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εγκαίρως, από 1/1/2017, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), φαίνεται ότι έληξε ο «ξαφνικός συναγερμός» για τα ζητήματα του ασφαλιστικού, τον οποίο προκάλεσαν οι δανειστές.
Οι Θεσμοί κατά την τελευταία ημέρα επαφών με τους υπουργούς της κυβέρνησης ζήτησαν και περιελήφθη ενότητα για την πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, με τον υπ. Εργασίας να δηλώνει προσερχόμενος «τελευταία στιγμή ζήτησαν αυτή τη συνάντηση. Τώρα θα μάθω και εγώ γιατί».
Κάτι που καταδεικνύει ότι οι πιέσεις για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό θα συνεχίσουν παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Κατρούγκαλου ότι το ζήτημα έληξε με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιδίωξαν να πάρουν μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα των οικονομικών των Ταμείων και των προοπτικών του ΕΦΚΑ ώστε να επανέλθουν με παρατηρήσεις και ίσως πρόσθετα μέτρα το Νοέμβριο!
Συμφωνούν ότι διαφωνούν στα εργασιακά!
Όσον αφορά τα εργασιακά, «ανοιχτά» παραμένουν όλα τα θέματα καθώς προς το παρόν οι δύο πλευρές έχουν οριοθετήσει τις αγεφύρωτες διαφορές τους. Το υπουργείο Εργασίας στη σημερινή συνάντηση με το Κουαρτέτο προσπάθησε να καταλήξει σε συμφωνία στα «εύκολα» θέματα και να αφήσει τα «επώδυνα» για τις 14 Νοεμβρίου που επιστρέφουν οι δανειστές. Στο μεσοδιάστημα θα επικοινωνούν μέσω τηλεδιασκέψεων για να ελέγχουν την πρόοδο στα εργασιακά θέματα .
«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Αφήσαμε εκτός τα θέματα που άπτονται της νομιμότητας (ΟΜΕΔ, υποκατώτατος μισθός) και ασχοληθήκαμε με την αναδιάρθρωση και την αποφυγή των ομαδικών απολύσεων και θέματα εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου, θέματα που μπορούμε να έχουμε σύμπτωση απόψεων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας αποχωρώντας από το Χίλτον.
Η ελληνική πλευρά, όπως ενημέρωσε, επέμεινε στην επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης (για τον εργαζόμενο) ρύθμισης και της επέκτασης των συμβάσεων που είχε καταργηθεί. Σημειώνεται πως το 2ο μνημόνιο επέβαλε οι όροι των συμβάσεων εργασίας να δεσμεύουν μόνο τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων. Δηλαδή ο εργοδότης που αποχωρεί από την Ένωση του δεν είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τη συμφωνία.
Η κ. Βελκουλέσκου όμως ήταν κατηγορηματική ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι δε θα επανέλθει στο στρεβλό καθεστώς και στις πρακτικές του παρελθόντος. Ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι το μνημόνιο απαγορεύει την επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη. «Η αρχή τη ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης συμβάλουν στη δίκαιη ανάπτυξη», είπε.
Σύμφωνα με πηγές από το υπ. Εργασίας ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε στους θεσμούς το κοινωνικό πλάνο που έχει επεξεργαστεί για να περιοριστεί το αρνητικό αντίκτυπο από την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Συγκεκριμένα προτείνει τη χορήγηση μερικής κρατικής επιδότησης μειωμένου ωραρίου για τους εργαζόμενους με τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου, προκειμένου η επιχείρηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις.
Τη λύση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων θα δώσει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ η οποία ζήτησε την κατάργηση του υπουργικού βέτο για την έγκριση του αιτήματος για ομαδικές απολύσεις. Το υπουργείο εργασίας θα τονίσει ότι είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, η οποία αναμένεται καταδικαστική, προσδοκώντας να κερδίσει έδαφος σε άλλα ακανθώδη θέματα. Άλλωστε και ο ΣΕΒ πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων ενισχύοντας τις απόψεις των δανειστών.
Ο υπουργός εργασίας προσπαθεί να υποβιβάσει το θέμα τονίζοντας ότι οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν ιδεοληψία του ΔΝΤ αφού ουσιαστικά αφορούν μόνο το 4% των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα.
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου, ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε την άρση της γραφειοκρατίας ώστε να συστήνονται πιο εύκολα σωματεία στις επιχειρήσεις και να καταργηθούν οι Ενώσεις προσώπων που συνδέονταν περισσότερο με τα εργοδοτικά συμφέροντα παρά με εκείνα των υπαλλήλων.
Επίσης στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου αναμένεται να συμφωνηθεί α) η άρση προστασίας των συνδικαλιστών σε περίπτωση και β) το δικαίωμα των εργοδοτών να μην καταβάλλουν μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους με βάση το άρθρο 656 του αστικού Κώδικα.
Υπενθυμίζεται ότι αδιέξοδο στις συνομιλίες υπήρξε και στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών για τα εργασιακά την περασμένη Κυριακή. Οι δανειστές επιμένουν για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, διαφωνούν με την επαναφορά του παλαιού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ στο τραπέζι παραμένει και το θέμα του ύψους του υποκατώτατου μισθού.
Στο Χίλτον Τσακαλώτος – Πιτσιλής
Στο Χίλτον βρίσκονται ήδη ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής καθώς στις τελευταίες συναντήσεις, πριν αναχωρήσουν απ’ την Αθήνα, σήμερα οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν επικεντρωθεί επίσης στο καυτό ζήτημα των δημοσιονομικών, για το οποίο έχουν δείξει τις προθέσεις τους «ξηλώνοντας» το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, αλλά και στα χρηματοπιστωτικά.
Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί στις 17:30 με ανασκόπηση των επαφών.