Η Γερμανία και η Γαλλία ακολουθούν την Ιταλία και την Ισπανία με περιοριστικά μέτρα που θυμίζουν εκείνα που προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου ύφεση στις αρχές του έτους. Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, η δραματική μετατόπιση των κινδύνων τους κάνει όλο και περισσότερους να μην αποκλείουν μια έκπληξη την Πέμπτη, από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.
«Αρχίζουμε να ακούμε ισχυρότερα επιχειρήματα από επενδυτές, για την ΕΚΤ να δεσμευτεί θετικά ήδη από αυριο (σε επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων), στη βάση του επιχειρήματος «γιατί να περιμένεις όταν ξέρεις ότι κάτι πρόκειται να συμβεί»», δήλωσε ο Πίετ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Danske Bank. «Κατά κάποιο τρόπο συμφωνώ με αυτή την άποψη».
Ο Κρίστιανσεν και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του εξακολουθούν να θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει, αλλά αναμένουν ένα μήνυμα από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου της την Πέμπτη ότι έρχεται μεγαλύτερη νομισματική διευκόλυνση. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει αρκετά αποφασιστική γλώσσα ώστε να αποτρέψει μια αρνητική αντίδραση της αγοράς που θα αυξανε τις αποδόσεις ομολόγων και άρα το κόστος δανεισμού για ορισμένες χώρες κυρίως της περιφέρειας.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ (587 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1,35 τρις. το Δεκέμβριο. Ως τότε οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ θα έχουν επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις που θα στηρίζουν μια αύξηση του προγράμματος ενώ ενδέχεται να έχουν και μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους όπως το Brexit και οι εκλογές των ΗΠΑ.
«Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα εκπλήξει την Πέμπτη», είπε ο Μάρκο Βάλι της UniCredit. «Το ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα ούτε κατά το ήμισυ, οπότε δεν υπάρχει πίεση. Σίγουρα θα υπάρχει ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουν περισσότερα τον Δεκέμβριο».
Την Τετάρτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε σε συμφωνία για μερικό κλείσιμο ενός μηνός μετά από συνομιλίες με ηγέτες των 16 κρατών της χώρας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούσαν ήδη για τις προοπτικές. Ακόμη και πριν από τα νέα μέτρα, ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε, λόγω του πλήγματος του τουρισμού και του χειρότερου οικονομικού κλίματος. Αυτό ασκεί πίεση στην ΕΚΤ για να ενώσει τις δυνάμεις της με αυτές των κυβερνήσεων για να αυξήσουν τα δεκανίκια στην οικονομία.
Στρατηγική σε συνθήκες που επιδεινώνονται
Η συνεργασία των νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ήταν κλειδί για την προστασία των επιχειρήσεων και εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τους νέους περιορισμούς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διοχετεύσουν περισσότερα χρήματα σε προγράμματα βοήθειας ξανά.
Η Ιταλία ενέκρινε ένα νέο πακέτο βοήθειας την Τρίτη για να βοηθήσει τους τομείς που πλήττονται και η Γερμανία σχεδιάζει επίσης ενισχυμένη βοήθεια.
«Δεν με έχει πείσει το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναμένει τις προβλέψεις των υπηρεσιών της για να δράσει», δήλωσε ο Φρεντρίκ Ντικροζέ, υπεύθυνος παγκόσμιας στρατηγικός της Banque Pictet. «Γνωρίζουμε στα σίγουρα ότι ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ χαμηλός και είναι απίθανο να φτάσει στον στόχο μέχρι το 2022, τι άλλο χρειάζονται να μάθουν πριν ενεργήσουν;»
«Ήσυχη περίοδος» και «αύξηση σπρεντ»
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Lagarde, έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των μολύνσεων από κοροναϊούς θα έχει υψηλό κόστος για την οικονομία και ότι η επιδείνωση των προοπτικών σημαίνει ότι μια ύφεση διπλής εμβάθυνσης είναι τώρα πιο πιθανή.
Η ΕΚΤ βρίσκεται στην παραδοσιακή «ήσυχη περίοδο» πριν από τη συνεδρίαση, που σημαίνει ότι δεν κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Ωστόσο, ο Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κοσ της Ισπανίας είπε τη Δευτέρα: «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και η παραμονή των επιπτώσεων να είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες».
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι είτε αυτή την εβδομάδα είτε αργότερα, έρχονται περισσότερες αγορές ομολόγων. Τα γερμανικά ομόλογα ενισχύθηκαν την Τετάρτη στέλνοντας τις αποδόσεις της 10-ετίας στα χαμηλότερα επίπεδα από την αναταραχή στις αγορές το Μάρτιο.
Οι ιταλικές και οι ελληνικές αποδόσεις μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος μήνα, αν και έκτοτε ανέβηκαν αυξάνοντας τα σπρεντ με τις γερμανικές αποδόσεις – μια ένδειξη ενισχυόμενου ρίσκου.
«Η πιθανότητα για περισσότερη χαλάρωση είναι υπαρκτή», είπε ο Τζουμπίν Χουρέν, διαχειριστής κεφαλαίων στην Aviva Global Investors. «Αλλά είναι απίθανο να παρουσιάσουν μια νέα πολιτική αύριο. Πιθανότατα είναι ότι βλέπουμε διάθεση νομισματικής χαλάρωσης, με το Διοικητικό Συμβούλιο να δηλώνει πρόθυμο να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί».
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
«Η ΕΚΤ έχει ακόμα το χρόνο με το μέρος της. Το πώς αντιδρά το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλεόν ξεκάθαρα κατανοητό – οι κυβερνήσεις και οι αγορές γνωρίζουν ότι μια πιο δαπανηρή πανδημία θα αντιμετωπιστεί με νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Και υπάρχει χώρος στα υπάρχοντα προγράμματα για να ελεγθεί μια πιθανή απόκλειση στα spreads εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες.» – Τζέιμι Ρας