search icon

Οικονομία

Economist: Πόσα χρήματα πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι για να βγουν από τη Γάζα – Πού τα βρίσκουν

Οι μεσάζοντες επωφελούνται από την απόγνωση των Παλαιστίνιων

Σε μια νύχτα του Μαρτίου με καθαρό ουρανό, ο Αχμέντ κάθισε σε μια ταράτσα στη Ράφα, στη νότια Γάζα. Ήταν το μόνο μέρος που μπορούσε να έχει σήμα στο τηλέφωνό του στην πολυσύχναστη -και ταυτόχρονα υπό κατάρρευση- πόλη. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Αχμέντ είχε πληρώσει 5.000 δολάρια στο Hala Consulting and Tourism Services, ένα ταξιδιωτικό γραφείο στο Κάιρο, για να τον βάλει σε ένα μητρώο όσων επιτρεπόταν να περάσουν στην Αίγυπτο. Νέες λίστες δημοσιεύονται καθημερινά στο Telegram και στο Facebook. Η επαφή του Αχμέντ τον είχε διαβεβαιώσει ότι το όνομά του θα εμφανιζόταν σύντομα. Επιτέλους, στις 10 το βράδυ, εμφανίστηκε. Νωρίς την επόμενη μέρα, πήγε στα σύνορα. Το να περάσεις από αυτά ήταν μια μπερδεμένη διαδικασία. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, είπε, μεταχειρίζονταν τους Παλαιστίνιους «σαν ζώα». Αλλά τα κατάφερε πηγαίνοντας στην Αίγυπτο και μετά στο Κάιρο.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι που ήθελαν να φύγουν από τη Γάζα είχαν θεωρητικά δύο επιλογές: Μερικοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα Erez, στα βόρεια της λωρίδας, υπό την επιτήρηση του Ισραήλ, ή να δοκιμάσουν το νότιο πέρασμα στη Ράφα, υπό την επίβλεψη της Αιγύπτου. Το Erez είναι πλέον κλειστό για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Το κόστος για να περάσει κανείς από τη Ράφα, την πόλη στην οποία έχουν καταφύγει περίπου 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, είναι υπέρογκο, μεταδίδει ο Economist.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η έξοδος από τη Γάζα μέσω της Ράφα δεν ήταν εύκολη. Οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να υποβάλουν επίσημο αίτημα μέσω του υπουργείου Εσωτερικών του θύλακα, αλλά αυτό δεν θα εγγυόταν ότι θα έβγαιναν έξω εκείνη την ημέρα. Ή θα μπορούσαν να πληρώσουν έναν μεσάζοντα για μια θέση σε λίστες που συντονίζονται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Οι τιμές για τέτοιες διελεύσεις για τους Παλαιστινίους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 2022, η Human Rights Watch (hrw), διεθνής παρατηρητής, υπολόγιζε πως το ποσό ήταν περίπου 700 δολάρια ανά άτομο. Σήμερα το κόστος ανέρχεται σε τουλάχιστον 5.000 δολάρια ανά ενήλικα και 2.500 δολάρια ανά παιδί. Κάποιοι αναφέρουν ότι πληρώνουν έως και 15.000 δολάρια. Με τους φόβους για μια επικείμενη ισραηλινή εισβολή στη Ράφα να αυξάνονται, οι τιμές δεν δείχνουν σημάδια πτώσης.

Για τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας, είναι δύσκολο να βρουν χρήματα ακόμη και για φαγητό. Η προμήθεια χιλιάδων δολαρίων για μια διέλευση των συνόρων είναι αδιανόητη. Έτσι, η οικογένεια και οι φίλοι στη Δύση βοηθούν, συγκεντρώνοντας χρήματα σε πλατφόρμες όπως το GoFundMe. Ο Μαχμούντ Αλγκχαράμπλι, γιατρός στο Οχάιο, μετακόμισε από τη Γάζα στην Αμερική πριν από οκτώ χρόνια. «Αισθάνομαι αηδιασμένος που πρέπει να παρακαλώ τους ανθρώπους για χρήματα για να μπορέσω να σώσω την οικογένειά μου», λέει. Όμως κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να πάει 16 μέλη της οικογένειάς του στην Αίγυπτο.

Πλήρωσε περισσότερα από 50.000 δολάρια σε αμοιβές στο Hala για να τους εγγράψει στις λίστες συμμετοχής. Η εταιρεία έχει το μονοπώλιο να απομακρύνει τους ανθρώπους από τη Γάζα, στην Αίγυπτο, λέει ο Αμρ Μαγκντί, ερευνητής στο hrw. Το αφεντικό του Hala είναι «ένας τύπος που είναι πολύ κοντά στον αιγυπτιακό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών», συνεχίζει.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων έχει τεκμηριώσει καταγγελίες για δωροδοκία στο πέρασμα της Ράφα εδώ και χρόνια. Ο Μαγκντί λέει ότι το Hala δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη βοήθεια των αιγυπτιακών αρχών, αν και η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για κερδοσκοπία. Τα χρήματα, λέει ο Μαγκντί, πηγαίνουν σε διεφθαρμένους αξιωματούχους και αξιωματικούς του στρατού της Αιγύπτου. Ωστόσο, η εκμετάλλευση δεν απογοητεύει τους ανθρώπους. Η ζήτηση για υπηρεσίες είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και όσοι μπορούν να βρουν τα χρήματα πρέπει να περιμένουν σε μεγάλη ουρά.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους

ΕΨΑ: Στη SMERC του Νίκου Καραμούζη το ποσοστό της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων

«Μέρισμα αναβάθμισης» ένας επιπλέον μισθός στους εργαζόμενους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version