Μέτρα στήριξης για τις πόλεις όπου ματαιώθηκε το Καρναβάλι επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αν και θεωρούν ακόμα πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση, στο οικονομικό επιτελείο λένε πως οφείλουν να ετοιμάσουν και τα πρώτα stress tests για τις επιπτώσεις και τις αντοχές της Οικονομίας, ενώ επεξεργάζονται σενάρια και τις επόμενες παρεμβάσεις όπου αυτές απαιτηθούν.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης να αναλάβει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Για τις άμεσες παρεμβάσεις, στην κυβέρνηση ασκούν διαχείριση κρίσεως (crisis management) ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο από την κατάρρευση της Thomas Cook το περασμένο καλοκαίρι.
Χθες μάλιστα, πριν καλά-καλά τελειώσει το υπουργικό Συμβούλιο όπου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη ματαίωση των καρναβαλιστικών εκδηλώσεων σε όλην την χώρα, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας αποχώρησε πρώτος από τη συνεδρίαση για να μεταβεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και εκεί έδωσε την εντολή να ετοιμάσουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, στη βάση των πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν.
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καλύψει τις απώλειες που θα έχουν η Πάτρα και άλλες πόλεις, από την απόφαση που λήφθηκε την Πέμπτη για το Καρναβάλι. Αυτό περιλαμβάνει και απώλειες από ακυρώσεις για το τριήμερο σε ξενοδοχεία κλπ. Η καταγραφή θα αποτυπώσει αν τελικώς ακυρώθηκαν ή όχι οι κρατήσεις, πόσες και ποιες ήταν οι απώλειες και πώς πρέπει να αποζημιωθούν. Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει για ακυρώσεις διανυκτερεύσεων του τριημέρου της Αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας σε άλλες περιοχές που δεν επλήγησαν από την απόφαση ματαίωσης του Καρναβαλιού (πχ Σαντορίνη κλπ).
Παράλληλα ετοιμάζουν απολογισμό για το συνολικό πλήγμα της Οικονομίας από τον κορωνoϊό. Στο οικονομικό επιτελείο πάντως συνιστούν ψυχραιμία, λέγοντας πως είμαστε ακόμα στην αρχή.
«Αντιβιωτικό» τα πλεονάσματα;
Όλα θα εξαρτηθούν από την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης.
Πριν από όλα όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, για ό,τι χρειαστεί επιπλέον πχ. το υπουργείο Υγείας υπάρχει η ΠΝΠ και μπορούν να ζητήσουν κονδύλια. Αν γενικευθεί όμως το πρόβλημα και χρειαστεί να παρέμβει η ΕΕ, υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί και διαδικασίες. Ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει για όλην την Ευρωπη στην Ανάπτυξη, αλλά και τα «απόνερα» – ή τα μεγάλα προβλήματα – για τη χώρα μας, η Αθήνα θα σταθμίσει τις ανάγκες και θα διεκδικήσει ό,τι χρειαστεί, ακόμα και σε σχέση με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα ή ό,τι άλλο έχει δεσμευθεί να φέρει σε πέρας μέσα στο 2020.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανοίξει στο επομενο Eurogroup ή Ecofin στις 16-17 Μαρτίου να ξεκινήσει μια γενικότερη συζήτηση για το θέμα, ακόμα και για ενδεχόμενο να ζητηθεί από χώρες με πλεονάσματα όπως η Γερμανία με υψηλά πλεονάσματα να «χαλαρώσουν» την σφικτή οικονομική πολιτική τους, για να στηρίξουν εμμέσως και την Οικονομία στη Γαλλία ή σε χώρες του Ευρωπαϊκού νότου .
Στην Αθήνα πάντως λένε πως δεν εύχονται να προκύψει «χαλάρωση» της λιτότητας σαν ….«αντιβιωτικό» μιας επιδημίας που θα κοστίσει πολλαπλά σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.