Για τις προοπτικές της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μίλησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού και ο Δημήτρης Παπακώστας CEO της Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και η χώρα καλείται να καλύψει ένα κενό των τελευταίων 10 ετών, στο οποίο η Τουρκία ενισχύθηκε σημαντικά. Στα πλαίσια των επανεξοπλισμών, η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Στόχος, τόνισε, είναι να εμπλέξουμε τις εταιρείες του κλάδου και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που υπάρχει αλλά και την βελτιωμένη διπλωματική παρουσία της χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στρατηγική συνεργασία της ΕΑΒ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης υπογράμμισε την ευκαιρία για την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, με στόχο να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και να προσελκύσει νέα συμβόλαια κρατικά και ιδιωτικά.
Μιλώντας για το ρόλο των στρατηγικών επενδυτών στον κλάδο, ανέφερε πως οι εγχώριες εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αναφερόμενος στις γεωστρατηγικές εξελίξεις τόνισε πως «ζούμε σε μια εποχή που μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά αισθητά». Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για τις σκέψεις ενοποίησης των εταιρειών του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαγωνισμών για τα ναυπηγεία και από το ευρύτερο πρόγραμμα των φρεγατών. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα, να προσελκύσουν μεγάλους παίκτες, ώστε σύντομα να χτίσουμε μία ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης
Το 30% του συνολικού προγράμματος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Από την πλευρά του ο Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, επεσήμανε τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Χαρακτήρισε τα ναυπηγεία ως μια διαχρονική αποτυχία του κράτους, αλλά αναγνώρισε τη σημαντική προοπτική αναγέννησής τους. «Υπάρχει ζωή στις αμυντικές βιομηχανίες μετά τις φρεγάτες και είναι ώρα να δούμε και νέες τεχνολογίες, σε στεριά και θάλασσα, με συνεργασίες για να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε.
Ο Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού
Ο κ. Ντόκος μίλησε επίσης για την ανάγκη να αποφασιστεί πως θα αξιοποιηθούν οι συνεργασίες με χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την επόμενη ημέρα της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να σταματήσει το brain drain στον κλάδο και να αξιοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι για την επόμενη ημέρα ανάπτυξης. Επεσήμανε επίσης τη σημασία ένα ποσοστό, ακόμη και το 30%, της αξίας της αγορά των φρεγατών να μείνει στη χώρα με τη μορφή συνεργασιών, αντισταθμιστικών ή άλλων προγραμμάτων, ενώ υπογράμμισε πως όποιος ενδιαφερόμενος παρουσιάσει σοβαρή πρόταση και λύση για τα ναυπηγεία, θα αποκτήσει και προβάδισμα για τις φρεγάτες.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δημήτρης Παπακώστας CEO της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) τόνισε πως η αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε φάση παρακμής. Όμως χάρη στη σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία αναδύεται από το λήθαργο των τελευταίων 10-20 ετών και επηρεάστηκε σοβαρά από την μνημονιακή πολιτική. Υπογράμμισε τον εθνικό ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ έκανε λόγο για σημαντικές προσλήψεις που θα υπηρετήσουν τα μεγάλα έργα που αναλαμβάνει και να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως στην περίοδο των μνημονίων υπήρξε ο κίνδυνος να κλείσουν τελείως οι εγχώριες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες και δόθηκε μεγάλος αγώνας για να μην συμβεί αυτό.
Ο Δημήτρης Παπακώστας CEO της ΕΑΒ
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ανέλαβε η ΕΑΒ για τα ΗΑΕ και τις προοπτικές να αναληφθούν αντίστοιχα με άλλες χώρες. Τόνισε τη μεγάλη σημασία του προγράμματος αναβάθμισης των F16 σε Viper κλάση και το ρόλο της ΕΑΒ ως υποκατασκευαστές της Lockheed-Martin.
Διαβάστε ακόμα:
e-ΕΦΚΑ: Τα 11 πιστοποιητικά για μισθωτούς που δεν απαιτούν μετακίνηση
Σταϊκούρας: Συνολική ρύθμιση οφειλών σε έως 240 δόσεις από τον Ιούνιο
Πόσα χρήματα πρέπει να έχεις στις ΗΠΑ για να θεωρείσαι ευκατάστατος; – Έχουμε την απάντηση