© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με ρεκόρ συμβολής στα δημόσια ταμεία αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, που ως το τέλος της χρονιάς θα απορροφηθεί πλέον από το Υπερταμείο.
Συνολικά τα έσοδα από το κομμάτι των παραχωρήσεων – αποκρατικοποιήσεων φέτος -και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου- θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ, ένα ποσό που θα κατευθυνθεί αυτόματα στην αποπληρωμή ενός διόλου ευκαταφρόνητου μέρους του δημοσίου χρέους, συμβάλλοντας στην απομείωσή του κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα η Μονάδα Ωρίμανσης Εργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να τρέξει διαγωνισμούς έργων συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ σε σχέση με την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο της χώρας μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης της Ε.Ε. και αυτή την περίοδο εξειδικεύονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ρεκόρ εσόδων
Ξεκάθαρα το κλειδί για το ρεκόρ εσόδων φέτος είναι τα 3,27 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Αττικής Οδού, το υψηλότερο τίμημα που έχει επιτευχθεί σε διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό θα εγγραφεί στα έσοδα της φετινής χρήσης και εξ ολοκλήρου θα κατατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την είσπραξη του τιμήματος θα μειωθεί ισόποσα το δημόσιο χρέος της χώρας σχεδόν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης και συναλλαγής της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και EGIS Projects S.A. αναμένεται να μετατεθεί για την επόμενη χρονιά λόγω της περίπλοκης διαδικασίας που ακολουθείται.
Δεύτερη, επίσης σημαντική, πηγή εσόδων φέτος για το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η πώληση του 30% της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής της ΔΑΑ στο Χ.Α. Περίπου 800 εκατ. ευρώ (σ.σ.: 784,7 εκατ. ευρώ) μπήκαν στο ταμείο και από εκεί επίσης πήγαν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Τα υπόλοιπα projects παραχώρησης ή αποκρατικοποίησης που ολοκληρώθηκαν φέτος είναι σαφώς μικρότερης αξίας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η μεταβίβαση του 67% Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αντί τιμήματος 80 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Grimaldi Euromed S.p.A. και Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ. Τα μισά χρήματα από το αντίτιμο αναμένεται να κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό για τη βελτίωση των υποδομών των λιμένων του Δημοσίου και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Σύμφωνα με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ, ως το τέλος Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η συναλλαγή για το δικαίωμα υποπαραχώρησης του εμπορικού λιμένος της Καβάλας «Φίλιππος Β’» στην κοινοπραξία Σάρισα Υπο-παραχώρηση Α.Ε. (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Blacksummit Financial Group, Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Α.Ε.). Το οικονομικό αντάλλαγμα του υπο-παραχωρησιούχου προς την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. ανέρχεται σε 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο υπο-παραχωρησιούχος προβλέπεται να προβεί σε επενδύσεις συνολικού ύψους 36 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των υποχρεωτικών και δαπανών βαριάς συντήρησης, οι οποίες αφορούν σε προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές – ανωδομές, λογισμικό, hardware κ.ά., καθώς και σε επενδύσεις προς εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας και του τελωνείου.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι πέρυσι οι αποκρατικοποιήσεις έφεραν στα ταμεία μόλις 501,73 εκατ. ευρώ, το μικρότερο ποσό από το 2020, χρονιά της πανδημίας. Μεταξύ των ποσών που προσμετρήθηκαν πέρυσι στα έσοδα ήταν τα 91,9 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν κατά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της HELLENiQ Energy Holdings, τα 166,65 εκατ. ευρώ της δεύτερης δόσης από τη Lamda Development για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό Α.Ε. (πλέον έχει καταβληθεί το 51% του συνολικού τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ), καθώς και τα 84,17 εκατ. ευρώ από το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην Grimaldi Euromed S.p.A. – Minoan Lines S.A. & Investment Construction Commercial and Industrial S.A. Σημειωτέον πως από τη δημιουργία του Ταμείου, το 2011, έως και το 2023 υλοποιήθηκαν 67 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας σχεδόν 15,1 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν έσοδα από συναλλαγές συνολικής αξίας 8,8 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και μερίσματα από διανομή αποθεματικών συνολικής αξίας 251 εκατ. ευρώ.
Τα νέα έργα ύψους 4 δισ.
Την ίδια ώρα ταχύτητα έχει ανεβάσει η PPF, η οποία μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο θα συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία της. Ετσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξειδικευτούν τα έργα συνολικού ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και το Ταμείο Απανθρακοποίησης της Ε.Ε. Τα αποκαλυπτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται ως το τέλος της χρονιάς και θα αφορούν κρίσιμες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης και της απανθρακοποίησης κατά τόπους.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernisation Fund) θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021, στο πλαίσιο του στόχου της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού συστήνεται στην Ελλάδα με σκοπό αφενός να εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος και αφετέρου να διαχειρίζεται τους αντίστοιχους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου για δράσεις απανθρακοποίησης. Χρηματοδοτείται από τα έσοδα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της Ε.Ε. Το ύψος της χρηματοδότησης θα προέλθει από τον πλειστηριασμό 19,4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,32 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει το γ’ τρίμηνο του 2024 και οι δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το δ’ τρίμηνο του 2035.
Αντίστοιχα, το Ταμείο Απανθρακοποίησης (Τ.Α.) συστήνεται με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών, όπως έργα διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων από την ξηρά (cold ironing), φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ/αποθήκευσης ή αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών σταθμών. Η σύσταση και η λειτουργία του Ταμείου υπόκειται στις διατάξεις τριμερούς σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα χρηματοδοτηθεί από τα αναμενόμενα έσοδα από τον πλειστηριασμό 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ, που υπολογίζονται επί του παρόντος συνολικά σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων ορίζεται από το γ’ τρίμηνο του 2024 έως το δ’ τρίμηνο του 2030.
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη
Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά» και «επώνυμα» σφυριά θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα (pics)
Τα σχέδια των τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο – Πώς θα μειωθεί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα