search icon

Οικονομία

«Τέλος» το… μαρούλι από τα KFC – Από τι θα αντικατασταθεί

H τιμή του μαρουλιού ανέρχεται σήμερα στα 10 δολάρια Αυστραλίας (7,18 δολάρια ΗΠΑ), δηλαδή τουλάχιστον τρεις φορές άνω των φυσιολογικών επιπέδων  

«Τέλος» στο μαρούλι βάζουν τα KFC στην Αυστραλία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στα αποθέματα, με αποτέλεσμα η δημοφιλής αλυσίδα fast food να στρέφεται σε άλλα λαχανικά.

Οι πρόσφατες πλημμύρες κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και οι διαθέσιμες ποσότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αυτό αναγκάζει τα KFC να σταματήσουν τη χρήση του πράσινου σαλατικού στα γεύματά της.

Ως εναλλακτική, πάντως, προτείνεται η χρήση… λάχανου. Κάτι είναι κι αυτό.

Στο μεταξύ, πέραν των ελλείψεων, οι Αυστραλοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και το υψηλό κόστος αγοράς φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει το BBC, ότι η τιμή του μαρουλιού ανέρχεται σήμερα στα 10 δολάρια Αυστραλίας (7,18 δολάρια ΗΠΑ), δηλαδή τουλάχιστον τρεις φορές άνω άνω των φυσιολογικών επιπέδων.

Όπως κι άλλες χώρες ανά τον κόσμο, η Αυστραλία επηρεάζεται δυσμενώς από τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος δημιουργεί ελλείψεις σε μια σειρά τροφίμων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αναταράξεις από την πανδημία του κορωνοϊού έρχονται να επιδεινώσουν το πρόβλημα, οδηγώντας σε άνοδο το κόστος ζωής των Αυστραλών.  

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή πραγματοποίησε άλμα 5,1% στο α’ τρίμηνο του 2022 -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Ως απόρροια, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του κύματος ανατιμήσεων, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 0,85%, δηλαδή κατά 50 μονάδες βάσης.  

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: «Τιμές – φωτιά» για πετρέλαιο και ενέργεια και το 2023 (πίνακες)

AEGEAN: Στα επίπεδα του 2019 οι πληρότητες την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου

Bruegel: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή κρίση

Exit mobile version