Μια ακόμα επιβάρυνση για περίπου 350.000 μισθωτούς οι οποίοι διατηρούν και το γνωστό «μπλοκάκι» παίρνει τέλος, με την απόφαση της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να βάλει τέλος στις διπλές εισφορές, χωρίς μάλιστα αυτές να αντικατοπτρίζουν τις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές τους.
Η κυβερνητική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, το οποίο δίνεται τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση και ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, κατατίθεται προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εκεί προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς που αμείβονται και με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) και απασχολούνται σε περισσότερους του ενός εργοδότες.
Όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», με τη διάταξη του νομοσχεδίου καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το ΔΠΥ εάν ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός, οπότε ασφαλίζεται σε αυτή του την απασχόληση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που πρόκειται να γίνουν νόμος του κράτους, για να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από πρόσθετες εισφορές στους μισθωτούς με μπλοκάκι, πρέπει ο μισθός τους να καλύπτει την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία, δηλαδή να γίνονται κρατήσεις τουλάχιστον 210 ευρώ το μήνα. Εάν, όμως, οι εισφορές από το μισθό του δεν καλύπτουν αυτό το ποσό, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον τη διαφορά, μέχρι οι εισφορές του να φτάνουν τα 210 ευρώ μηνιαίως.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσονται από τις διπλές εισφορές όσοι έχουν μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αυτή η κατηγορία μισθωτών πρόκειται να γλιτώσει τουλάχιστον 150 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα, τα οποία θα πλήρωνε εάν εξακολουθούσε να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Η απαιτούμενη ελάχιστη εισφορά που πρέπει να καταβάλλει η εργασία στην οποία εργάζεται με την ιδιότητα του μισθωτού ο ασφαλισμένος -ή αλλιώς να προσθέσει ο ίδιος τη διαφορά- είναι ισόποση με εκείνη που θα καταβάλλουν ως ελάχιστη εισφορά περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί για την κύρια σύνταξη και την υγειονομική τους περίθαλψη.
Έτσι, καταργείται πλήρως η υποχρέωση ασφάλισης για το μπλοκάκι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό όφελος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.