Όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και όσοι κατέθεσαν τις πινακίδες τους στις εφορίες τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για κάθε μήνα που θα κινούν τα οχήματά τους.
Εάν λοιπόν κάποιος επιθυμεί να κινήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.
Εάν κάποιος, για παράδειγμα, έχει ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών και έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες, θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.
Ποια η διαδικασία
Οι οδηγοί από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν τα οχήματά τους για όσο χρονικό διάστημα θέλουν. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο αφενός διευκολύνει τους οδηγούς να επανεκκινήσουν τα οχήματά τους και ταυτόχρονα ενισχύει τα κρατικά ταμεία με περισσότερα έσοδα.
Όσοι επιθυμούν να κάνουν άρση της ακινησίας εισέρχονται με τους κωδικούς TAXISnet, στην πλατφόρμα Μycar, επιλέγoυν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνoυν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος. Όσοι όμως, πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ψηφιακή ακινησία
Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος.
Πινακίδα «Μ»
Με την πινακίδα «Μ», μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει το όχημά του μέχρι 3 μέρες τον χρόνο με πληρωμή ποσού τελών κυκλοφορίας 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.
Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους 1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1. Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Το Μ, χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:
• για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
• για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ, ή
• για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
Διαβάστε ακόμη:
Έρχεται νέο σοκ από τον πληθωρισμό: Πάνω από 8% και τον Μάρτιο
Ενέργεια: Οι πληρωμές σε ρούβλια και οι ανησυχίες για τα ακυρωμένα φορτία της Ρεβυθούσας
Μητσοτάκης: Τέσσερα δισ. ευρώ τα μέτρα για τον εισαγόμενο πληθωρισμό