Του Κωστή Πλάντζου
Τελικές θέσεις μάχης καταλαμβάνουν πλέον κυβέρνηση και δανειστές, αποκαλύπτοντας με τι «όπλα» σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν στα «παζάρια» της διαπραγμάτευσης των επομένων τριών εβδομάδων. Οι δανειστές πάντως ετοιμάζουν «τελεσίγραφο» με τον τελικό λογαριασμό των μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλεί εντός των επομένων ημερών ή και ωρών και θα καλείται να λάβει η Αθήνα, προκειμένου να λήξει άμεσα το «σήριαλ» των διαπραγματεύσεων χωρίς άλλα επεισόδια.
Για πρώτη ίσως φορά όμως μετά από ενάμισι χρόνο, όλες οι πλευρές -και η ελληνική ακόμα- βάζουν πλέον «στο κάδρο» τον κίνδυνο αναβίωσης μιας κρίσης όπως του 2015 ή του 2012.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες σε σερβική εφημερίδα, προβάλλει τα αποτελέσματα της υπερ-υπερφορολόγησης, δηλώνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τους στόχους και τις υποχρεώσεις της, αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση σε «κάποιες παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας» από τους δανειστές, αλλά εμφανίζεται «πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα» και προειδοποιεί πως «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg αποκάλυπτε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή του της περασμένης εβδομάδας ενόψει του Eurogroup, αποδεχόταν πρόσθετα μέτρα ύψους 550.000.000 ευρώ για το 2018 και ομολογούσε τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αναγνωρίζοντας ότι έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 των μνημονιακών μέτρων. Αφήνει «παράθυρο» όμως να εφαρμοστεί το 100% των μέτρων μέσα σε 10-15 μέρες, εφόσον πρώτα κλείσει η συμφωνία μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
«ΔΝΤ ή… θάνατος»
Για κίνδυνο αναβίωσης του ελληνικού προβλήματος, με σχέδια χρεωκοπίας εντός ευρωζώνης και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μιλούν όμως και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Με μια ομοβροντία που ξεκίνησε χθες, αποδίδουν ευθέως στον Σόιμπλε -χωρίς αυτός να το διαψεύδει- πρόθεση για Grexit, τονίζοντας πάντως πως «η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις».
Η Bild έγραψε πως «επειδή το ΔΝΤ αρνείται, όπως φαίνεται, να συνεχίσει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Φιλοξενεί μάλιστα και δήλωση χριστιανοδημοκράτη εμπειρογνώμονα σε θέματα Οικονομίας, που μιλά για διαδικασίες χρεοκοπίας εντός του ευρώ και εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους από την ευρωζώνη.
Η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Και η Süddeutsche Zeitung περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και εκρηκτική. «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018». Και η εφημερίδα θυμίζει πως «το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια»…
«Όλα ανοιχτά» τα αφήνει πάντως επισήμως το Βερολίνο. Ερωτηθείς για τα περί Grexit, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κάτι το νεότερο», θυμίζοντας πως την Πέμπτη το Eurogroup κάλεσε την Ελλάδα «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» για να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης χθες ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα δανειακή δόση μόνο εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να μην είναι χρηματοδοτική, αλλά η τεχνογνωσία του είναι απαραίτητη.
Εκτός όμως από τα δημοσιονομικά και τις αξιώσεις του ΔΝΤ για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στις «παράλογες απαιτήσεις» των δανειστών στις οποίες αντιστέκεται η Αθήνα περιλαμβάνονται και οι αξιώσεις του Βερολίνου για καλύτερη δημόσια διοίκηση, τομέας όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν επίσης καθυστερήσει. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση ο Σόιμπλε θεωρεί ότι «καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα στην Ελλάδα, είτε με ευρώ είτε χωρίς, αν δεν αποκτήσει η χώρα ισχυρούς θεσμούς και αποτελεσματικότερο κράτος».