search icon

Οικονομία

Τελευταία ευκαιρία προστασίας της α’ κατοικίας για τους… μη κορωνόπληκτους

Σε πέντε ημέρες ρίχνει αυλαία το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη - Θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί φόρμουλα, ώστε να «κλειδώσουν» την προστασία και οι… αργοπορημένοι

Πέντε ημέρες περιθώριο έχουν οι οφειλέτες, που δεν θεωρούνται πληγέντες από τον κορωνοϊό και άρα, δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στο νέο πρόγραμμα – γέφυρα, για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό, αφού την ερχόμενη Παρασκευή ρίχνει και επισήμως… αυλαία ο Νόμος 4605/2019, ήτοι το διάδοχο πλαίσιο του ν. Κατσέλη.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θεωρητικά η πλατφόρμα έχει ήδη κλείσει, αφού η διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης διαρκεί περίπου 10 ημέρες. «Πρακτικά, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να “κλειδώσουν” την προστασία και οι… αργοπορημένοι, όσοι, δηλαδή, σπεύσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα», σημειώνουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία τους. «Η παράταση, που δόθηκε τον περασμένο Μάιο λόγω πανδημίας, έδωσε μία κάποια ανάσα. Ο επίμαχος Νόμος, ωστόσο, παύει να ισχύει στις 31 Ιουλίου, με συνέπεια όσοι μείνουν εκτός να βρεθούν από Σεπτέμβρη αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό ‘σφυρί’», προσθέτουν.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού προέβλεπε «κούρεμα» της οφειλής και επιδότηση της δόσης για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, εντούτοις οι… πτήσεις του επίμαχου Νόμου υπήρξαν μάλλον χαμηλές. Πέρα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας, όπου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είχε γνωστοποιήσει πως εισήλθαν συνολικά 17.605 χρήστες, με 6.813 εξ αυτών να είχαν, μάλιστα, ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης, η συνέχεια ήταν μάλλον απογοητευτική.

Στον έναν χρόνο, πάντως και έπειτα από διαδοχικά «λίφτινγκ», που είχαν να κάνουν κυρίως με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, έχουν υποβληθεί συνολικά 4.755 αιτήσεις, με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, να έχουν προτείνει 2.449 ρυθμίσεις χρέους (εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον έναν μήνα από τη λήψη της αίτησης). Περισσότερες από 1.500 προτάσεις ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους δανειολήπτες, με την κρατική επιδότηση να έχει εγκριθεί σε 1.444 εξ αυτών. Αυτή, σε αρκετές περιπτώσεις, έφτανε και το 50% επί της δόσης, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, τόνιζε πως έχει εγκριθεί επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια, ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τα κριτήρια ένταξης στον Νόμο έχουν ως εξής:

* Αφορά σε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.
* Η αξία της πρώτης κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ (εάν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια) και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
* Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.
* Οι καταθέσεις πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τα 80.000 ευρώ.
* Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Οι τελευταίες «πινελιές» στο πρόγραμμα – γέφυρα

Να κλείσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες γύρω από το πρόγραμμα – γέφυρα, έτσι ώστε να έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, προσπαθούν οι ομάδες εργασίας, που έχουν συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό, σε αγαστή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα θα «περάσουν» στην πλατφόρμα τα στοιχεία τραπεζών και servicers, με την περίμετρο των δικαιούχων να εξελίσσεται σε… πονοκέφαλο, δεδομένου ότι η πανδημία πλήττει ποικιλοτρόπως τους δανειολήπτες. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι – μεταξύ των οποίων και αυτοί, που κατέθεσαν αίτηση στην εκπνοή του 4605 και έλαβαν απορριπτική απόφαση – θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διεκδικήσουν την επιδότηση.

Exit mobile version