«Αγώνας ταχύτητος» για επιχειρήσεις, τράπεζες και συμβούλους ξεκινά τον Ιούλιο, προκειμένου να προλάβουν το «κοκτέιλ» κρατικών ενισχύσεων που τους προσφέρεται, από τον συνδυασμό του νέου Αναπτυξιακού, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων αλλάζει, αυξάνονται τα μέγιστα επιτρεπτά όρια κρατικών ενισχύσεων και επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν έως 10% μεγαλύτερη επιδότηση, για όσες σπεύσουν να επωφεληθούν.
Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και εκρηκτικής ανόδου πληθωρισμού και επιτοκίων, το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει άμεση επιδότηση για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και φθηνά δάνεια που θα δώσουν ανάσα σε όσους κινηθούν άμεσα και έγκαιρα για να τα προλάβουν. Από τον Ιούλιο και για 3 μήνες θα γίνονται αιτήσεις για τα νέα προγράμματα για Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα, για Αγροδιατροφή και για Τουρισμό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασαν τους τρόπους για να φτάσουν οι επιχειρήσεις στο maximum των ορίων επιδοτήσεων που τους επιτρέπει αυτό το πλέγμα των κινήτρων και ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων που στέλνει η Αθήνα για έγκριση στις Βρυξέλες.
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ.Σκυλακάκης τόνισε ότι παρά την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, το πρώτο πακέτο δανείων που διατίθεται άμεσα (1,6 δισ. ευρώ) διατίθεται με επιτόκιο που θα ξεκινά από μόλις 0,35%. Αν οι τράπεζες δεν προλάβουν τα λεφτά πριν εξαντληθεί το πακέτο, τότε θα περιμένουν το επόμενο πακέτο (περί τα 8-8,5 δισ. ευρώ) που θα έχει όμως κατά τι αυξημένο επιτόκιο. Και πάλι θα είναι πολύ συμφερότερο όμως από τα εμπορικά διαθέσιμα της αγοράς.
Στην πλατφόρμα άνοιξαν λογαριασμό 600 χρήστες και ήδη για τα πρώτα 20 που έχουν έτοιμο φάκελο επένδυσης και σχέδιο χρηματοδότησης από την Τράπεζα, αναμένεται προέγκριση από αξιολογητή που θα οριστεί αυτόματα από την πλατφόρμα. Τα είκοσι επενδυτικά σχέδια έχουν συνολικό ύψος επένδυσης 700 εκατ. ευρώ (μέσο ύψος 35 εκατ. ευρώ το καθένα). Τα 264 εκατ. ευρώ (ή 38% της επένδυσης) θα καλυφθούν από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 223 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια και 204 εκατ. από επιχειρηματικά δάνεια από εμπορικές τράπεζες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε τις αλλαγές, που θα αποστείλει στις Βρυξέλες άμεσα για έγκριση η κυβέρνηση. Αύριο (16/6) ανοίγουν δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, στοχευμένα σε Ανταγωνιστικότητα και στην Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Θα λάβουν προσαύξηση 10% συγκεκριμένες περιοχές, τροποποιώντας τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Επιδοτούνται πληθώρα επενδυτικών δαπανών, με κριτήρια το μέγεθος της επιχείρησης, συγκεκριμένες περιοχές (ορεινές, νησιά, ΒΙΠΕ), την δημιουργία απασχόλησης κλπ. Αλλά για πρώτη φορά θα επιδοτηθούν και δαπάνες όπως πχ συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμμετοχή σε επαγγελματικές εκθέσεις, επαγγελματική κατάρτιση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, κατάρτιση ΑμΕΑ κλπ. Για την Αττική θα δοθεί 10% επιπλέον ενίσχυση σε μεσαίες επιχειρήσεις με τη μορφή φοροαπαλλαγής, και 20% σε μικρές ως άμεση επιχορήγηση.
Οι «κανόνες» του Ταμείου Ανάκαμψης
Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, οι επιχειρήσεις πρέπει να βιαστούν γιατί τα επιτόκια θα αλλάξουν και θα αυξηθούν.
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποκτούν ιδιαίτερη αξία και έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το εργαλείο».
Η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση είναι ενεργή. Κι έχουμε, ήδη, πάνω από 600 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, εκ των οποίων 20 έχουν υποβληθεί επισήμως.
Ο κ.Σκυαλακάκης τόνισε ότι «όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ πρέπει να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο, αυτό το εργαλείο. Τα δάνεια που παρέχονται, σήμερα, από τα συνεργαζόμενα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πιστωτικά ιδρύματα, έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%. Αυτό ισχύει μέχρι να εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πέρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Όταν εξαντληθεί αυτό θα πάμε σε μία άνοδο του επιτοκίου, λογική στην πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση.
Για να έχουμε μία αίσθηση τί επιτόκια θα έχουμε μπροστά μας στην επόμενη φάση, η Γερμανία που δανειζόταν με -0,40% πριν από 1 χρόνο περίπου, σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία που είναι κοντά εκεί που δανείζεται η Κομισιόν είναι στο 2,2-2,3% στην παρούσα φάση.
Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν λάβει μία δόση από το ΤΑΑ, δεν διασφαλίζουν πως θα «τρέξει» με επιτόκιο 0,35%. Θα παρακολουθούμε από την πλατφόρμα και όταν εξαντληθούν τα πρώτα 1,6 δισ. ευρώ, θα γίνει η αλλαγή επιτοκίου, ανεξαρτήτως σε ποια δόση είναι οι τράπεζες -στην πρώτη ή στη δεύτερη. Επιπρόσθετα, θα ανακοινώνουμε την απορρόφηση των δανειακών πόρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.
Υπάρχουν τρία επιτόκια που έχουν σημασία, όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης:
- Το επιτόκιο του ΤΑΑ που είναι στο 0,35% και -όπως προανέφερα- θα αυξηθεί στην πορεία
- Το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- Καθορίζεται με βάση την ανακοίνωση της ΕΕ αριθ. 2008/C 14/02.
- Το επιτόκιο αναφοράς αποτελείται από το βασικό επιτόκιο προσαυξημένο με τα περιθώρια της ως άνω ανακοίνωσης, ανάλογα με τη βαθμολογία της οικείας επιχείρησης και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις.
Άρα επιτόκιο αναφοράς = βασικό επιτόκιο + δανειακό περιθώριο
- Το βασικό επιτόκιο έχει ως βάση υπολογισμού το ετήσιο επιτόκιο ΙΒOR. Μπορεί να αναζητηθεί στον σύνδεσμο:
Παραδείγματα
– Υπολογισμός επιτοκίου αναφοράς επιχείρησης με rating ΒΒΒ και συνήθεις εξασφαλίσεις, για δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί τον Ιούλιο 2022:
Επιτόκιο αναφοράς = 0.02 + 1.00 = 1.02%
– Υπολογισμός επιτοκίου αναφοράς επιχείρησης με rating Β και υψηλές εξασφαλίσεις, για δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί τον Ιούλιο 2022:
Επιτόκιο αναφοράς = 0.02 + 2.20 = 2.22%
3. Το εμπορικό επιτόκιο για τις ίδιες επιχειρήσεις
Οι επιλέξιμες δαπάνες για δανειοδότηση από το ΤΑΑ περιλαμβάνουν και κεφάλαιο κίνησης, ΦΠΑ, κλπ. Επομένως, η επιλεξιμότητα για τη δανειοδότηση από το ΤΑΑ κατά κανόνα είναι ευρύτερη συγκριτικά με αυτή του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου επιλέξιμες είναι μόνο οι δαπάνες βάσει του εφαρμοστέου άρθρου του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού.
Εφόσον το δάνειο ΤΑΑ χορηγηθεί με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναφοράς, δεν συνιστά κρατική ενίσχυση υπό την έννοια του άρθρου 107.1 ΣΛΕΕ και επομένως δεν απαιτείται η πλήρωση των προϋποθέσεων κάποιου ενωσιακού κανονισμού για την χορήγηση του εν λόγω δανείου.
Στην περίπτωση που η επιχείρηση αιτηθεί δάνειο ΤΑΑ με επιτόκιο χαμηλότερο του επιτοκίου αναφοράς, τότε συνιστά κρατική ενίσχυση. Επομένως, απαιτείται να επιλέξει η επιχείρηση τον κανονισμό κρατικών ενισχύσεων που θα επικαλεστεί για την συμβατότητα της ενίσχυσης (πχ Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός, Κανονισμός de minimis, κ.λπ.), και να υποβάλει την τεκμηρίωση για την πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων.
Ιδιαίτερη σημασία, λόγω του χαμηλού ύψους ή της έλλειψης κρατικής ενίσχυσης, έχει το εργαλείο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας που έχουν και τον Αναπτυξιακό νόμο, αλλά και για τις επιχειρήσεις της Αττικής, οι οποίες έχουν πολύ μικρή ή και καθόλου ενίσχυση. Οπότε, υπάρχει ένα εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν, ανάλογα με την περιοχή της Αττικής.
Θα πρέπει, όπως εμείς έχουμε κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι και οι επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, διότι πηγαίνουμε σε μία περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Συνεπώς, η ταχύτητα είναι «κλειδί» για την επιχειρηματική επιτυχία.
Συνδυασμός Αναπτυξιακού – ΤΑΑ
Στο πλαίσιο της δράσης δανειακής στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ανώτατο ποσό δανείου ΤΑΑ ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων για το ΤΑΑ δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 50% πρέπει να προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό τουλάχιστον 30% με καθαρά εμπορικούς όρους χωρίς κρατική στήριξη και 20% ίδιους πόρους της επιχείρησης.
Σε περίπτωση ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο (επιδότηση ή φοροαπαλλαγή) για το ίδιο επενδυτικό σχέδιο, το ποσό της ενίσχυσης αυτής αθροιζόμενο με το ποσό δανείου ΤΑΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των επιλέξιμων για το ΤΑΑ δαπανών. Επομένως:
Μέχρι σήμερα, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» -φτάνουν τα 20 συνολικά- έχουν προϋπολογισμό περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στα 264 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακοί πόροι από το ΤΑΑ. Τα ίδια κεφάλαια είναι 223 εκατ. ευρώ και τα εμπορικά δάνεια φτάνουν τα 204 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Capital Economics: Τι περιμένουμε από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Με κέρδη άνω του 1% η αντίδραση στο Χρηματιστήριο – Αναζητείται «σωσίβιο» στη Λαγκάρντ (upd)