search icon

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Πάνω από 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων

Στόχος, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης από το Ταμείο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε χθες από το Ecofin, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 4ο Invest GR Forum, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ ώστε να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει να γυρνάμε σελίδα στην κατάρτιση, με μια σειρά από προγράμματα σε συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Google, η Cisco και η Amazon, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας σε συμμετοχή. Αυτό μας δείχνει στην πράξη ότι οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις ζητούν προγράμματα ουσιαστικής κατάρτισης με εγγύηση ποιότητας. Δεν μπορούμε λοιπόν εμείς να μένουμε «κολλημένοι» στο χθες και να προσφέρουμε μια κατάρτιση που είναι απλά ένα χαρτί χωρίς αξία».

Στην κατεύθυνση αυτή το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων. «Επιμένουμε και στα δύο αυτά στοιχεία διότι μας ενδιαφέρει τα χρήματα για την κατάρτιση να πιάνουν τόπο», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων, το οποίο τον Ιούνιο ήταν θετικό κατά 73.502 θέσεις εργασίας. «Δεν εφησυχάζουμε φυσικά», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε τέλος ότι η πρόοδος των εμβολιασμών μας δίνει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας να εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση για τη μετά-κορωνοϊό εποχή με μεταρρυθμίσεις που εκτός από το σύστημα κατάρτισης – επανακατάρτισης περιλαμβάνουν το νόμο για την Προστασία της Εργασίας και την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά.

Διαβάστε ακόμα:

Γονικές παροχές: Πότε «τσιμπά» η εφορία τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Υπάλληλοι την «έφεραν» σε μεγάλη αλυσίδα φαστ φουντ: «Παραιτούμαστε όλοι… Συγγνώμη για την αναστάτωση!»

Επίδομα παιδιού: Για ποιους έρχονται αυξήσεις έως 224 ευρώ

Exit mobile version