search icon

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ – απασχόλησης κάθε χρόνο μέχρι το 2026

Θετική επίδραση μέχρι 7,7% στο ΑΕΠ που θα συνεχιστεί σε βάθος 20ετιας - Αύξηση 20% στις επενδύσεις και επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας

Η τονωτική ένεση του το Ταμείου Ανάκαμψης στα θεμέλια της οικονομίας (ΑΕΠ, επενδύσεις, απασχόληση)  θα έχει ευεργετικά αποτέλεσμα για τα επόμενα 6 χρόνια, ενώ οι θετικές επιδράσεις της θα συνεχιστούν σε βάθος… 20ετίας!

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος  η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα επιφέρει επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,15% με 1,25% το χρόνο έως και το 2026  (δηλαδή 7% – 7,7% συνολικά). Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ διατηρείται και μακροπρόθεσμα λόγω της θετικής μόνιμης επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η μόνιμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας υπολογίζεται στις 6,5 μονάδες στο ΑΕΠ κάθε έτος, σε σχέση με το σενάριο βάσης (!). Επιπρόσθετα  οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% έως το 2026 και η απασχόληση κατά 4% (περιπου 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας).

Τοσο η ΤτΕ όσο και το ΣΟΕ θεωρούν ότι  η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και των επενδύσεων θα δημιουργήσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υπάρξει μείωση φόρων ή ακόμα και αύξηση δαπανών.

Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι:

 

 

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΤτΕ παρουσιάζει την συνολική προβλεπόμενη μακροοικονομική επίδραση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως προκύπτει από την συνδυαστική επίδραση των επιχορηγήσεων, των δανείων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της ΤτΕ δείχνουν ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά την περίοδο 2021-2026, σωρευτικά, κατά ποσό ίσο με περίπου το 1/3 του ΑΕΠ του 2020, και κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2026 σε σχέση με το σενάριο βάσης. Αυτό συνεπάγεται θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο τη περίοδο 2021-2026. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ διατηρείται και μακροπρόθεσμα λόγω της θετικής μόνιμης επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η μόνιμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας υπολογίζεται στις 6,5 μονάδες στο ΑΕΠ κάθε έτος, σε σχέση με το σενάριο βάσης.

Κατά την περίοδο 2021-2026, το σχέδιο αυξάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απασχόληση περισσότερο από 20% και περίπου 4% αντίστοιχα, με τα κέρδη απασχόλησης να αντιστοιχούν σε 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις αυτές διατηρούνται μακροπρόθεσμα, δηλαδή είναι μόνιμες, όπως επίσης μόνιμη αύξηση καταγράφεται και στο επίπεδο της ιδιωτικής επένδυσης. Η εφαρμογή του σχεδίου αυξάνει το λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει τη μείωση των φόρων ή/και την αύξηση των δημόσιων δαπανών, κάτι που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Κόντρες και έντονες διεργασίες στην Ακτοπλοΐα – Πώς απετράπη το δέσιμο των πλοίων – Το παρασκήνιο

Eλλάκτωρ: Νέα γενική συνέλευση στις 22/4 – Σφοδρή σύγκρουση για την αναβολή (upd)

Κύμα κρατήσεων σε ξενοδοχεία της Τουρκίας – Ποια γνωστή αλυσίδα βγάζει και ομόλογο

Exit mobile version