Την ώρα που οι ΗΠΑ ξεδιπλώνουν το μαζικότερο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών στη σύγχρονη ιστορία και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για διεθνή φορολογική συνεργασία, η Ε.Ε. δείχνει να «μπουσουλάει» στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και εμφανίζεται διχασμένη για τους νέους ευρωπαϊκούς φόρους που θα το χρηματοδοτήσουν.
Η «προίκα» του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνει τα 750 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, τα οποία η Κομισιόν θα δανειστεί από την αγορά και θα αποπληρώσει στη συνέχεια, με πόρους που θα προέλθουν από νέα φορολογικά έσοδα τα οποία θα διοχετεύονται απευθείας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, οι ίδιοι πόροι της Ε.Ε. προέρχονται από συγκεκριμένα ποσοστά σε δασμούς που επιβάλλονται σε εισαγωγές καθώς και στο Φ.Π.Α. που εισπράττουν οι χώρες μέλης.
Οι νέοι ίδιοι πόροι θα προέλθουν κυρίως από περιβαλλοντικούς φόρους, επί των πλαστικών και προϊόντων που εισάγονται στην Ε.Ε. από χώρες με λιγότερο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, καθώς και από φόρο σε ψηφιακές υπηρεσίες και ένα νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα.
Πριν ακόμα καλά-καλά συγκεκριμενοποιηθούν οι νέοι αυτοί φόροι εγείρουν αντιρρήσεις από τρίτες χώρες όπως κατ΄ εξοχήν οι ΗΠΑ, ενώ προκαλούν και διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times.
Το στοιχείο που προκαλεί τη διαφωνία των ΗΠΑ είναι ο φόρος άνθρακα ο οποίος θα επιβάλλεται στα προϊόντα που εισέρχονται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες οι οποίες δεν τηρούν εξίσου αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα με την Ε.Ε.
Ο Τζον Κέρι, που επισκέφθηκε προ εβδομάδων την Ευρώπη ως απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το περιβάλλον εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχεδιαζόμενο αυτό φόρο λέγοντας ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες και το διεθνές εμπόριο.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς, ο ευρωπαϊκός φόρος άνθρακα στις εισαγωγές θα στοχεύσει κυρίως τις εισαγωγές χάλυβα και τισμέντου από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Τουρκία και τη Βόρειο Αφρική.
Επίσης, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην επιβολή ψηφιακού φόρου, ο οποίος κατά τεκμήριο θα αφορά κυρίως στα αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια. Η αντίθεση των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά σχέδια είχε εκφραστεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, αλλά τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει «ρελάνς» με συγκεκριμένες προτάσεις για διεθνή φορολογική συνεργασία, με επιβολή κατώτατου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και συμφωνία για έναν διεθνή φόρο στις μεγάλες εταιρίες.
Η πρόταση Μπάιντεν προβλέπει έναν κατώτατο εθνικό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, καθώς και ένα διεθνές σύστημα για τη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών με τζίρο πάνω από 20 δισ. δολάρια, το οποίο θα περιλάβει περίπου 100 εταιρείες όχι μόνο τεχνολογίας όπως η Google και η Amazone, αλλά και από άλλους κλάδους, όπως Volkswagen και άλλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές.
Η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν, βέβαια, είναι να περιορίσει τη δυνατότητα φορολογικού ανταγωνισμού από άλλες χώρες καθώς ο ίδιος προωθεί στις ΗΠΑ αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28% από 21% που είναι σήμερα.
Στα ευρωπαϊκά σχέδια, όμως, για τους φόρους που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης αντιδρούν και ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία συμφώνησαν μεν επί της αρχής τον περασμένο Ιούλιο στο μηχανισμό χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης με νέους πόρους, αλλά το εύρος και το περιεχόμενο των νέων φόρων είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.
Η Γαλλία είχε πρωτοστατήσει τότε στη συμφωνία, αλλά χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία είχαν σφοδρές αντιρρήσεις και παρότι τελικά είχαν συμφωνήσει, τώρα εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στις προτάσεις για τους νέους φόρους.
Επιφυλακτική για τον ψηφιακό φόρο εμφανίζεται και η Γερμανία, ενώ αντιρρήσεις για τον φόρο άνθρακα και το νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών άνθρακα έχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σχετικά πίσω στην απεξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και το βιομηχανικό λόμπι των ενεργοβόρων βιομηχανιών συνολικά.
Διαβάστε ακόμη:
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε θα ανοίξει το Taxisnet – Ποιοι θα έχουν επιστροφή φόρου (vid)
Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι εργαζόμενοι – Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή (vid)