search icon

Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν έχουν διατεθεί 500 δισ. ευρώ από την περίοδο του κορωνοϊού

Οι χώρες απαιτούν από την EE να μειώσει τη γραφειοκρατία που τις εμποδίζει να εκταμιεύσουν το μερίδιό τους

Λιγότερο από το 1/3 του αρχικού ποσού των 723 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού έχουν λάβει οι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και ασκούν πίεση στην Κομισιόν προκειμένου να επιταχύνει τις πληρωμές, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Politico.

Οι χώρες απαιτούν από την EE να μειώσει τη γραφειοκρατία που τις εμποδίζει να εκταμιεύσουν το μερίδιό τους αφού τα ποσά αυτά θα πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί έως το 2026.

Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αυτές φέρεται να οφείλονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη περισσότερων από 20 υπόπτων σε ολόκληρη την ΕΕ στο πλαίσιο έρευνας για απάτη άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του Politico, οι χώρες έπρεπε να περάσουν από αυστηρό έλεγχο για να έχουν πρόσβαση στα χρήματα, τα οποία αποτελούνται από επιχορηγήσεις και δάνεια. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους για να επιταχύνει τη διάθεση των κονδυλίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει ήδη μειώσει το συνολικό διαθέσιμο ποσό από 723 δισεκατομμύρια ευρώ σε 648 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού οι κυβερνήσεις απέτυχαν να υποβάλουν αίτηση για δάνεια σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την ενδιάμεση προθεσμία στο τέλος του 2023.

Ποιες χώρες έχουν λάβει χρήματα

Για την ώρα, η ΕΕ έχει ξεμπλοκάρει μόλις 225 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ισπανία, η οποία υποτίθεται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης μετά την Ιταλία, έχει λάβει μόλις 340 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, ένα μικρό ποσό από τα 83 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν προβλεφθεί το 2021.

Οι χώρες πρέπει να υποβάλουν ένα «Σχέδιο Ανάκαμψης» που να καθορίζει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα μετρητά και ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθήσουν σε αντάλλαγμα.

Οι κανόνες της ΕΕ και οι αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις που ζητά

Ένας βασικός λόγος για την καθυστέρηση είναι ότι η Επιτροπή βλέπει το ταμείο ως εργαλείο για να εξαναγκάσει τις κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των δημοκρατικών προτύπων, ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο για χρόνια.

Οι χώρες πρέπει να αλλάξουν νόμους και να εκπληρώσουν συγκεκριμένους στόχους πριν απελευθερωθούν χρήματα.

Η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να επιταχύνει την εκταμίευση χωρίς να αλλάξει επίσημα τους κανόνες, αν και δεν το έχει πει δημόσια, αναφέρει το άρθρο με τις Βρυξέλλες ωστόσο να επιρρίπτουν την ευθύνη για την καθυστέρηση της διαδικασίας στις κυβερνήσεις.

«Η ταχύτητα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το πότε τα κράτη μέλη επιτυγχάνουν τα ορόσημα και τους στόχους που περιλαμβάνονται στα σχέδιά τους και εν συνεχεία υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα πληρωμής», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Lea Zuber. «Οι εκταμιεύσεις προς τα κράτη μέλη αυξάνονται» αφού πέρασαν χρόνια κατά τα οποία έπρεπε να διαπραγματευτούν και να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους, καθυστερώντας τη διαδικασία.

Η ΕΕ είπε ότι αναμένει να διανείμει το 54% των μετρητών μέχρι το τέλος του 2024.

Αρκετές χώρες – ειδικά εκείνες που μπορούν να δανειστούν με χαμηλό κόστος από τις χρηματοπιστωτικές αγορές – διστάζουν να προβούν σε αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για δάνεια τα οποία θα πρέπει τελικά θα επιστρέψουν στην Επιτροπή, σημειώνει το Politico.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η κλιματική αλλαγή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα – Υπόλογες οι κυβερνήσεις (tweets)

Δάνεια: οι δύο πυλώνες που έσωσαν την παρτίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόστιμα 790.000 ευρώ σε τρεις servicers για κόκκινα δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version