Παλιές πληγές και χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης απειλούν και πάλι τη χώρα. Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου, θα πρέπει η Αθήνα να αποστείλει στις Βρυξέλλες τη λίστα με τις 20 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν έγκαιρα όλες, ώστε να προχωρήσει στην 4η αίτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και να έρθουν στην Ελλάδα τα 3,3 δισ. ευρώ που αναμένει.
Ο «Γολγοθάς» όμως θα έχει συνέχεια, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει συνεχώς μάχες με τους φορείς του Δημοσίου, για να ολοκληρωθούν έγκαιρα και με επιτυχία όλα τα ορόσημα που συνδέονται με κάθε επόμενη καταβολή δόσης από το Ταμείο.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει βάλει σαν προσωπικό στοίχημα, να μη χάσει ούτε ευρώ η Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων, κάτι που θα έστελνε και μήνυμα πως η χώρα απέτυχε να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και τις δράσεις που έχει αναλάβει.
Τα τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων που βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας διαπιστώνουν πρόοδο και έφυγαν με θετικές εντυπώσεις, για τις 20 εκκρεμότητες που παραμένουν ακόμα ανοικτές. Και αν ολοκληρωθούν όλες μέχρι 30 Απριλίου όμως, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Άμεσα, πριν το Πάσχα, πρέπει να έχουν προχωρήσει σχέδια και δράσεις όπως:
– Η συμβασιοποίηση δανείων 4,7 δισ. με προνομιακούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις
– Η ανάθεση κατασκευής πεζόδρομου 12 χιλιομέτρων στην αθηναϊκή Ριβιέρα
– Ολοκλήρωση και ανάθεση των τριών διαγωνισμών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)
– Το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις», που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του ιδιωτικού τομέα και για να κριθεί επιτυχημένο, πρέπει να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 9.700 αιτήσεις επιχειρήσεων.
Τα πραγματικά δύσκολα, όμως, είναι ακόμα μπροστά. Για παράδειγμα, στον δρόμο προς τις επόμενες δόσεις έρχονται στο προσκήνιο:
– Η «πονεμένη ιστορία» της (μη) ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου. Πέραν όσων έχουν συμβεί επί δεκαετίες και έγιναν αιτία διεθνούς διασυρμού της χώρας, παραμένουν ή ανακύπτουν και άλλα προβλήματα όπως, μεταξύ άλλων, ότι ακόμα και δηλώσεις Κτηματολογίου που έγιναν πριν χρόνια σε περιοχές όπου η κτηματογράφηση επισήμως «έκλεισε», φαίνονται ελλιπείς, ή σαν να μην υπάρχουν και να μην έγιναν ποτέ! Σε έλεγχο που έγινε ύστερα την ανάρτηση προσωρινών πινάκων τίτλων ιδιοκτησιών, ιδιοκτήτες αναγκάζονται να κάνουν ξανά την ίδια δήλωση -ατελώς ευτυχώς- για να μη κινδυνεύσουν να χάσουν τις ιδιοκτησίες τους, χωρίς να έχουν ευθύνη οι ίδιοι.
– Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου και ειδικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
– Η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών «παντού» στην αγορά
– Το σύστημα Κρατικών Προμηθειών
– Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης,
– Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών,
– Η κατάρτιση τουλάχιστον 500.000 εργαζομένων/ανέργων στις νέες τεχνολογίες κ.ά.
Πίστωση χρόνου
Καθώς οι δυσκολίες του εγχειρήματος πάνε «δόση-δόση» από το Ταμείο Ανάκαμψης και έως το 2026 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παραμένει ασφυκτικός. Ωστόσο, ίδιες ή μεγαλύτερες αγωνίες έχουν για τις προθεσμίες και άλλα κράτη στην Ευρώπη. Το καλό για την Αθήνα είναι πως, τη φορά αυτήν, ήταν άλλες χώρες που ζήτησαν βοήθεια και ανοχή από τις Βρυξέλλες, για να μη χάσουν χρήματα και μείνουν στη μέση έργα που είχαν ξεκινήσει με βάση τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, τα οποία είχαν υποβάλει.
Κατόπιν τέτοιων αιτημάτων, η Κομισιόν αποδέχτηκε να εξετάζει -κατά περίπτωση όμως- αιτήματα παράτασης ολοκλήρωσης στόχων και οροσήμων, ή και καταβολή «σπαστής» δόσης ενδεχομένως, αν οι καθυστερήσεις κριθούν λογικές, δικαιολογημένες ή επιβεβλημένες. Για τέτοιες περιπτώσεις, στον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται και ένα «παράθυρο» έως 6 μήνες αν μία χώρα πέσει έξω στους στόχους που συνδέονται με τις καταβολές από την ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη
ΟΠΑΠ: Οι στόχοι του 2024, το come back των VLTs και τα σχέδια για το opaponline.gr
Ετοιμο το «ρομποτάκι» της εφορίας που «σαρώνει» κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ