«Έξυσαν τον πάτο του βαρελιού» οι παροχές και τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης. Το «μαξιλαράκι» των 37,8 δισ. ευρώ που υπήρχε ως τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο έχει πλέον «ξεφουσκώσει» στα 30,6 δισ. ευρώ.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των πολεμικών εξελίξεων στην Ουκρανία αλλά και στο μέτωπο των επιτοκίων, στις αγορές χρήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας (ΟΔΔΗΧ), από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 αρχικά, και της γεωπολιτικής κρίσης φέτος, «κοστίζει» περίπου 5 ως 7 δισ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του έτους, που δίδονται σαν έκτακτα μέτρα στήριξης. Μόνο τον Μάρτιο του 2021, μέσα σε παγκόσμιο lockdown και διεθνή ύφεση 10%, είχαν πέσει χαμηλότερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, στα 29,3 δισ. ευρώ τότε.
Σε κάθε περίπτωση , τα ταμειακά διαθέσιμα των 30,6 δισ. ευρώ καλύπτουν περισσότερα από 3 χρόνια ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, παρέχοντας ένα σημαντικό απόθεμα έναντι οποιουδήποτε κινδύνου αναχρηματοδότησης λόγω της εκτίναξης των επιτοκίου παγκοσμίως.
Η Ελλάδα επωφελείται από σημαντικά ταμειακά αποθέματα, τα οποία έχει συσσωρεύσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια χάρη σε εκδόσεις νέων κρατικών ομολόγων, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που συσσωρεύτηκαν πριν την πανδημία, την υπερείσπραξη εσόδων το 2022, αλλά και την προνοητική διαχείριση χρέους από τον ΟΔΔΗΧ, η οποία επέτρεψε να διατηρήσει η χώρα ταμειακά αποθέματα πάνω από 30 δισ. παρά τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης των παροχών εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αλλά και παρά την αυξημένη αστάθεια της αγοράς.
Για το 2023, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να ανακτήσει τα 7 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα που έχασε, μέσω του ετήσιου δανεισμού από τις αγορές. Και αυτό διότι το κόστος δανεισμού το 2023 προβλέπεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω, ενδεχομένως και στο 3% όπως δήλωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη στρατηγική δανεισμού που κοινοποίησε χθες ο ΟΔΔΗΧ, δεσμεύεται προς τις αγορές ότι –παρά τις εκλογές- θα εφαρμοστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, το ταμειακό απόθεμα θα αυξηθεί εκ νέου, ενώ οι τόκοι της Ελλάδας μειώνονται (ως ποσοστό των κρατικών εσόδων) ή παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένοι με τους ομότιμους της όπως π.χ. η Πορτογαλία) –αλλά και σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο των κρατών με αξιολόγηση Baa.
Διαβάστε ακόμη
QuadrigaCX: Τα bitcoin που γύρισαν από τον Άδη – Το «χαμένο» password και τα κλεμμένα $215 εκατ.
Πλειστηριασμός: Στο σφυρί η… πινακοθήκη της οικογένειας Νίκα (λίστα και pics)