search icon

Οικονομία

Ταχύτερη μείωση ασφαλιστικών εισφορών αντί φόρων στις επιχειρήσεις

Ελάφρυνση μισό δισ. ευρώ με κριτήριο την απασχόληση αντί τα κέρδη  

Αλλαγή στο μείγμα ελαφρύνσεων υπέρ των επιχειρήσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με το σκεπτικό ότι «οικονομική πολιτική δεν είναι μόνον η άμεση φορολογία», στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει άμεσα το 2020 η β΄φάση μείωσης του φόρου κερδών νομικών προσώπων από 24% σε 20% (έναντι 28% φέτος).

Η μείωση αυτή θα γίνει, αλλά εξετάζεται να προχωρήσει με βραδύτερο βήμα, για να έρθουν με ταχύτερο οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Τα δύο «πακέτα» ελαφρύνσεων είναι περίπου ισοδύναμα:

-η μείωση φόρου από 24% σε 20% είναι φοροελάφρυνση που θα επιβάρυνε κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 (με την εκκαθάριση φόρου κερδών του 2020). Ωστόσο αφορά μόνον τις επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη. Θα ελάφρυνε έτσι μόνον όσες πληρώνουν φόρους, δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις στη χώρα.

-η μείωση εισφορών κατά 5% σε 4 χρόνια (2020-2023) κοστίζει συνολικά 1,35 δισ. ευρώ. Στην πρώτη διετία -με μειώσεις 0,9% το 2020 και 1,05% το 2021- το κόστος ανέρχεται σωρευτικά στα 565 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η β’ λύση παρουσιάζει πλεονεκτήματα  που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, ενισχύονται εάν η μείωση εισφορών επιταχυνθεί και επεκταθεί. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων:

–          αφορά ανεξαιρέτως όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν νόμιμα προσωπικό,

–          ενισχύει τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας που δύσκολα παραμένουν κερδοφόρες

–          ξεκινά νωρίτερα, από τον Ιούλιο 2020  και γίνεται αισθητή κάθε μήνα πληρωμής εισφορών, αντί την άνοιξη του 2021 με την υποβολή δηλώσεων.

Επιπλέον, μέρος των μειώσεων αφορά στις εισφορές των εργαζομένων, συντελώντας εμμέσως  σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και διάχυση του οφέλους σε περισσότερους, με προοπτική ανακούφισης των εργαζομένων και αναθέρμανσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της Οικονομίας εν γένει.

Exit mobile version