«Το σίγουρο είναι ότι η ΝΔ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, θα βγάλει το μακρύ χέρι του κράτους από την τσέπη των Ελλήνων», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Ταχιάος.

 

 

Περιγράφοντας τα «βήματα» που θα κάνει η ΝΔ σε περίπτωση που την επομένη των εκλογών βρεθεί στην εξουσία, ο κ. Ταχιάος αναφέρεται στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων προκειμένου να μπει, όπως λέει, η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, με κατάργηση της απλής αναλογικής και ανατροπής του «Κλεισθένη» καθώς «οι δήμοι πρέπει να διοικηθούν και οι πόλεις να λειτουργήσουν».

 

 

Ο κ. Ταχιάος τονίζει ότι «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση» το να μπει στη «μάχη» των εθνικών εκλογών, έπειτα από έξι μήνες προεκλογικού αγώνα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ήταν η ίδια η πόλη, ο βασικός λόγος που τον έπεισε καθώς και εφόσον εκλεγεί θα του δοθεί, όπως υπογραμμίζει, η δυνατότητα να δώσει πιο αποτελεσματικά τον αγώνα του για τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Παραδέχεται, δε, πως στην απόφασή του «μέτρησε» και η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εφόσον ο πρόεδρος μού έδειξε την εμπιστοσύνη του, το γεγονός αυτό βάρυνε στην απόφασή μου και φυσικά δεν μπορούσα να το αγνοήσω».

 

 

Ο υποψήφιος βουλευτής θεωρεί πως η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία και προσθέτει πως «εκείνο που είναι σημαντικό, είναι να μπορέσει η ΝΔ να συνεγείρει δυνάμεις, οι οποίες ξεπερνούν το στενά κομματικά όρια», ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ξεκαθαρίζει πως εκείνους που δεν «βλέπει» ως εταίρους «είναι τα άκρα και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να περάσει τη βάσανο του δικού του καθαρτηρίου».

 

 

Ο κ. Ταχιάος απορρίπτει την κριτική ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «κρυφή ατζέντα», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κρυφή ατζέντα βλέπουν αυτοί που έχουν την μύγα και μυγιάζονται! Αυτοί που φέρθηκαν στους Έλληνες μ’ αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτό εισπράττουν σήμερα τα επίχειρα της αθλιότητάς τους».

 

 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται ν’ ανοίξει το κεφάλαιο της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων εάν δεν υπάρξει μια αναθεώρηση της συνθήκης των Πρεσπών». Διευκρινίζει ωστόσο, ότι «δεν είναι ο χρόνος σωστός για να ανοίξει κανείς τα διαπραγματευτικά του χαρτιά» κι αυτό θα γίνει, μόλις η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Ταχιάος δεν απορρίπτει την ιδέα επαναλειτουργίας ενός υπουργείου αρμόδιου για τη Μακεδονία και τη Θράκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ γα τη Θεσσαλονίκη και την ανάδειξή της σε σημαντικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημειώνει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μείωση φορολογίας και δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα συνεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Νίκου Ταχιάου στη Σοφία Παπαδοπούλου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Γιατί αποφασίσατε τελικά να δώσετε τη μάχη των εθνικών εκλογών; Είπατε ότι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση… Έπαιξε ρόλο η καλή προσωπική σχέση που διατηρείτε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη;

Απ.: Σαφώς δεν ήταν μια εύκολη απόφαση το να μπω στην μάχη των εθνικών εκλογών, μετά από έξι μήνες προεκλογικού αγώνα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο κυριότερος από τους λόγους που με έπεισαν τελικά να διεκδικήσω την εκλογή μου στο κοινοβούλιο, ήταν η ίδια η πόλη. Θεωρώ πως εφόσον εκλεγώ θα μου δοθεί η δυνατότητα να δώσω πιο αποτελεσματικά τον αγώνα μου για την Θεσσαλονίκη. Δουλεύοντας για τη «μεγάλη εικόνα» θα αποδειχθώ ακόμη πιο χρήσιμος. Γιατί η πόλη μου, όπως και όλη η χώρα, έχει υποφέρει από τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Την πολιτική της στασιμότητας, της εσωστρέφειας και της φτωχοποίησης. Όσο για το αν έπαιξε ρόλο η σχέση που έχω με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προφανώς και ναι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε θέση να μετρήσει τη δική μου υποψηφιότητα και πόσο αυτή μπορεί να βοηθήσει το κόμμα και γι’ αυτό μου έκανε την πρόταση να είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Κατά συνέπεια, εφόσον ο πρόεδρος μού έδειξε την εμπιστοσύνη του, το γεγονός αυτό βάρυνε στην απόφασή μου και φυσικά δεν μπορούσα να το αγνοήσω.

   Ερ.: Είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ισχυρή εντολή για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Δεν «βλέπετε» πιθανούς εταίρους για μια κυβέρνηση συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Απ.: Πιστεύω ότι η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, είναι εφικτός στόχος. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να μπορέσει η ΝΔ να συνεγείρει δυνάμεις, οι οποίες ξεπερνούν το στενά κομματικά όρια. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σκοπεύει ν’ αξιοποιήσει ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους. Ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τα κομματικά στεγανά. Σ’ ό,τι αφορά την πιθανότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας, εκείνους που δεν βλέπω ως εταίρους είναι τα άκρα και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να περάσει τη βάσανο του δικού του καθαρτηρίου.

  Ερ.: Με βάση το διαμορφωθέν πολιτικό τοπίο θα λέγατε ότι οδηγούμαστε, έπειτα από 9 χρόνια κρίσης, σε επιστροφή του δικομματισμού;

Απ.: Το γεγονός ότι, τα δύο μεγάλα κόμματα θα συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι επιστρέφουμε στο δικομματισμό. Αλλά και γιατί είναι κακός ο δικομματισμός; Η δημοκρατία μας υπήρξε σταθερή χάρις σε αυτόν. Τα μεγάλα κόμματα δεν κρίνονται μόνο από τα υψηλά ποσοστά αλλά και από τη διάρκεια, στην παρουσία, που έχουν στην πολιτική σκηνή. Δεν ξέρω λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει αντοχή στην επερχόμενη ήττα και πώς ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο του, όταν ο ίδιος αποτελεί τη μόνη συγκολλητική ουσία του κόμματός του.

   Ερ.: Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει η ΝΔ ως κυβέρνηση;

Απ.: Το σίγουρο πάντως είναι πως η ΝΔ, αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας, θα βγάλει το μακρύ χέρι του κράτους από την τσέπη των Ελλήνων. Θα προχωρήσει χωρίς άλλο στη μείωση της φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Η φορολογική μεταρρύθμιση και η αδειοδοτική μεταρρύθμιση σε επίπεδο παρεμβάσεων που χρειάζονται, θα δώσουν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι παραγωγικές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ευκαιρία πλούτου κυρίως για τη μεσαία τάξη. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσουν τα νομοσχέδια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής. Κι επίσης, προέχει η ανατροπή του «Κλεισθένη». Οι δήμοι πρέπει να διοικηθούν και οι πόλεις να λειτουργήσουν.

Ερ.: Και πώς απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το κόμμα σας έχει δύο «ατζέντες», μία φανερή και μία κρυφή;

Απ.: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κρυφή ατζέντα. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είμαστε λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι πολύ προσεκτικός στις υποσχέσεις του προς τους πολίτες, γιατί θέλει αυτά που λέει να έχουν ρεαλιστική βάση και να είναι πραγματοποιήσιμα. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρχει κρυφή ατζέντα από πίσω. Κρυφή ατζέντα βλέπουν αυτοί που έχουν την μύγα και μυγιάζονται! Αυτοί που φέρθηκαν στους Έλληνες μ’ αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτό εισπράττουν σήμερα τα επίχειρα της αθλιότητάς τους.

Ερ.: Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ποια οδό πιστεύετε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα και σχηματίσει κυβέρνηση; Θα πορευτείτε στο μονοπάτι που έχει χαραχθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία; Αν όχι, τι εκτιμάτε πως μπορεί ή πρέπει να γίνει;

Απ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται ν’ ανοίξει το κεφάλαιο της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων εάν δεν υπάρξει μια αναθεώρηση της συνθήκης των Πρεσπών. Προφανώς, δεν μπορεί κάποιος να μην αναγνωρίσει το γεγονός ότι μια διεθνής συμφωνία παράγει ένα νομικό προηγούμενο. Ωστόσο δεν είναι ο χρόνος σωστός για να ανοίξει κανείς τα διαπραγματευτικά του χαρτιά. Αυτό θα γίνει μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

   Ερ.: Θα θεωρούσατε χρήσιμη την ύπαρξη ενός υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Απ.: Πολλές φορές και οι συμβολισμοί ακόμη είναι χρήσιμοι. Εάν μπορεί να υπάρξει ένα υπουργείο με πραγματικές αρμοδιότητες, γιατί όχι;

   Ερ.: Ακούμε -διαχρονικά- ότι στη Θεσσαλονίκη αξίζει ο ρόλος της «πρωτεύουσας» των Βαλκανίων υπό την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης και ισχύος. Θεωρείτε ότι ο ρόλος αυτός μπορεί να κατακτηθεί και πώς;

Απ.: Η Θεσσαλονίκη είναι μια περιφερειακή πόλη που έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να αναδειχθεί σε πολύ σημαντικό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον έχουμε μείωση της φορολογίας και υπάρξει ένα επενδυτικό περιβάλλον στην ίδια την πόλη που θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί σε μία τέτοια προοπτική. Νομίζω ότι η δουλειά όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης, και εγώ είμαι ο πρώτος που θα συνεργήσει σ’ αυτό, είναι να δημιουργηθεί αυτό το περιβάλλον.