search icon

Οικονομία

Τα σενάρια κινδύνου που αλλάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό

Ποιες είναι οι εναλλακτικές υποθέσεις για την εξέλιξη της οικονομίας - Ο ρόλος της ΕΚΤ και το βαρίδι του πληθωρισμού - Τα περιθώρια για επιπλέον μέτρα

“Ασκήσεις ετοιμότητας” ξεκινούν στο υπουργείο Οικονομικών με εναλλακτικές προβλέψεις για έλλειμμα και ανάπτυξη, τις επιπτώσεις τους, τα περιθώρια και τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας αλλά και τα απανωτά ρεκόρ του πληθωρισμού λόγω της ενεργειακής κρίσης καθιστούν αναγκαία, αν όχι τον επανασχεδιασμό του κρατικού προϋπολογισμού, την αξιολόγηση εναλλακτικών και δυσμενέστερων σεναρίων για τα δημόσια οικονομικά.

Το σήμα έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας πως «θα τρέξουμε το επόμενο διάστημα και άλλα σενάρια με δυσμενέστερη εξέλιξη του προϋπολογισμού ώστε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι καλύπτουμε και αυτές τις περιπτώσεις».

Ειδικότερα, σε σχέση με την ενεργειακή κρίση τόνισε ότι: «Τα δικά μας σενάρια, με βάση της εκτιμήσεις της ΕΚΤ είναι ότι θα υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το δεύτερο τρίμηνο του ’22 και σε κάποια προϊόντα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του ’22. Βεβαίως οι μεταβολές οι οποίες υφίστανται στο ενεργειακό κόστος οφείλονται και σε εξωγενείς παράγοντες όχι μόνο σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά εξωγενείς και σε ότι αφορούν την Ευρώπη, και σε γεωπολιτικές εντάσεις και σε στοιχεία που είναι αστάθμητοι παράγοντες αλλά αυτό είναι το βασικό μας σενάριο».

Επί της ουσίας εξετάζονται οι επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας από το αρνητικό σενάριο του προϋπολογισμού που κατεβάζει το πήχη της ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3,5% από 4,5% και ανεβάζει το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, εξετάζεται και ένα ακραίο σενάριο με την υπόθεση ότι οι “δίδυμες κρίσεις” δεν θα αποκλιμακωθούν μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Το σενάριο αυτό προσγειώνει το ΑΕΠ κάτω από το 3% και διογκώνει το έλλειμμα στη περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία που δημοσιοποίησε τον Δεκέμβριο προέβλεψε ανάπτυξη για το 2022 στο 4%. Ωστόσο, περιέγραψε και ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία προειδοποιώντας πως αν υπάρξει έξαρση του υγειονομικού προβλήματος ή εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,5%.

Επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο του έτους έχει επισημάνει πως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και, κυρίως, οι αδυναμίες στο σύστημα υγείας σε υποδομές και προσωπικό που έχουν οδηγήσει σε διπλάσια θνησιμότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και την επίπτωσή της στην οικονομική δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται η λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP).

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού έχει εκπέμψει η Κομισιόν καθώς όπως τονίζει μειώνει τα κέρδη των επιχειρήσεων περιορίζοντας τις επενδύσεις και επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνοντας τη κατανάλωση. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το ενεργειακό σοκ αναμένεται να περιορίσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με φειδώ επιχειρήσεις και όσα νοικοκυριά πλήττονται. Ουσιαστικά, πέρα από τα μέτρα που τρέχουν όπως π.χ. πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ Ι και ΙΙ, αποζημιώσεις για καταστροφές κτλ, για τον Ιανουάριο στηρίζει με 480 εκατ. ευρώ την οικονομία λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Με ένα αποθεματικό της τάξης του 1 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δημιουργήσει –αρχικά – ένα ανάχωμα στην οικονομία απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στη νέα μετάλλαξη της πανδημίας.

Σε δεύτερο στάδιο και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «βάλει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα των 36 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει πάντα και η λύση του έκτακτου δανεισμού εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Νέοι συντελεστές και εκπτώσεις παρά τις αυξήσεις αντικειμενικών

Η Εθνική Τράπεζα βγαίνει στις αγορές, ο Μυτιληναίος κέρδισε την Ιmerys, η United βγάζει ομόλογα και η TUI… πάει Ρόδο

Αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν: 40.000 κενές θέσεις εργασίας πληροφορικάριων και τεχνιτών

 

Exit mobile version